štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityKrížom-krážom po Slovensku: Záhorie

Krížom-krážom po Slovensku: Záhorie

Na relatívne malej ploche Záhoria, ktoré sa rozprestiera medzi Malými Karpatmi a riekou Moravou, nájdete množstvo zaujímavých miest spojených nie len s našou históriou.

Holíč – Holíčsky zámok

Barokový zámok bol postavený ako vodný hrad. Obklopený je vodnou priekopou a Bylinkovou záhradou. Jej význam – pokoj a príjemnú atmosféru oceníte priamo na tvári miesta.
Zámok má bohatú históriu, ktorá sa spája napríklad aj s Máriou Teréziou.
Prečo ho navštíviť:  Dnes je prístupný verejnosti a ponúka návštevníkom možnosť nahliadnuť do minulosti a objaviť jeho historické a architektonické poklady. Organizujú sa tu výstavy prezentujúce históriu, kultúru regiónu, ale aj umenie.

Kopčany – Kostolík Margity Antiochijskej

Je to jedna z najstarších zachovaných sakrálnych stavieb na Slovensku.  Postavený bol zrejme na prelome 9. a 10. storočia, čo ho radí k najvýznamnejším pamiatkam Veľkej Moravy. Je to jedna z mála fyzických pamiatok na toto obdobie.
Prečo ho navštíviť: Kostolík je dôležitou súčasťou slovenského kultúrneho dedičstva a jeho návšteva môže prispieť k lepšiemu porozumeniu histórie a tradícií krajiny. Navyše sa nachádza v krásnej prírode a zaujímavej krajine.

Zdroj – Facebook

Sekulské Trojhraničie

Hranice Slovenska, Rakúska a Českej republiky sa stretávajú práve v tejto lokalite na sútoku Dyje a Moravy. Vedú sem príjemné cyklotrasy vhodné aj pre rodiny s deťmi.
Symboliku miesta dotvára súsošie umelca Ľuba Kristeka, ktorá z miesta robí prírodnú galériu. Prečo ho navštíviť: Spájajú sa tu kultúra a história troch rôznych krajín, a zároveň poskytuje priestor na relax a odpočinok uprostred prírody.

Zdroj: Facebook Malacky a okolie

Záhadný kaštieľ a park v Stupave

Kaštieľ je renesančnou stavbou s barokovými a klasicistickými prvkami, pôvodne zo 16. storočia. Prešiel niekoľkými rekonštrukciami, súčasný vzhľad dostal v19. storočí.
Prečo ho navštíviť:  Návštevníkov očarí nie len architektúra budovy,ale aj krásna záhrada. Ak budete mať šťastie, natrafíte v nej na niektoré z množstva kultúrnych podujatí.

Šaštín-Stráže – Bazilika

Byť na Záhorí a nenavštíviť Baziliku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne – patrónky Slovenska? Tento impozantný kostol je známy predovšetkým ako pútnické miesto a od roku 1964 je národnou kultúrnou pamiatkou.
Prečo ju navštíviť:  Pre architektonickú krásu a duchovný význam tohto významného centra kresťanstva, hlavne pre katolíkov.
V interiéri sa nachádzajú cenné umelecké diela a relikvie, vrátane sochy Sedembolestnej Panny Márie. Návšteva baziliky poskytuje nielen duchovné obohatenie, ale aj možnosť obdivovať krásu slovenskej sakrálnej architektúry a umenia.

Zdroj: Facebook

Hlboké – Pamätná izba J. M. Hurbana

Pamätná izba Jozefa Miloslava Hurbana v obci Hlboké je kultúrno-historické miesto, ktoré si pripomína život a dielo jednej z kľúčových postáv slovenského národného obrodenia. Hurban tu pôsobil, ako evanjelický farár a práve tu sa odohrali dôležité momenty jeho života, vrátane schôdzok s ďalšími predstaviteľmi národného hnutia ako boli Michal Miloslav Hodža a Ľudovít Štúr.
Prečo ju navštíviť:  Ponúka možnosť dozvedieť sa viac o živote a práci J. M. Hurbana, ako aj o širšom kontexte slovenského národného hnutia. Návšteva tejto pamätnej izby by mohla byť „povinná“ zvlášť pre mládež pri jej upevňovaní národného a kultúrneho povedomia.

Kúty – expozícia ľudového bývania

Múzeum v obci Kúty predstavuje cenný pohľad na tradičný život obyvateľov vidieckeho Slovenska v minulosti. Jeho expozície sú zamerané na demonštráciu typického sedliackeho domu a hospodárskych budov, ako aj na spôsob života, ktorý v nich prebiehal. Návštevníci tu môžu obdivovať autentické predmety a dobové zariadenie, ktoré odrážajú každodenné životné podmienky našich predkov.
Prečo ju navštíviť:  Ideálna príležitosť, ako lepšie porozumieť tradičnému spôsobu života na slovenskom vidieku. Je to skvelá príležitosť pre rodiny s deťmi, školské exkurzie, ale aj pre zahraničných návštevníkov, ktorí sa chcú zoznámiť s lokálnou históriou a kultúrou.

Habánsky dvor vo Veľkých Levároch

Je to historicky a kultúrne veľmi zaujímavý komplex, dokumentujúci život a architektúru habánov na Slovensku. Je výnimočný svojou zachovanou urbanistickou štruktúrou a charakteristickými domami s vysokými strmými strechami a špecifickými oknami.
Prečo ho navštíviť:  Poskytuje jedinečný pohľad na život výnimočných remeselníkov a ich výrobky. Dozviete sa o ich spôsobe života, náboženských praktikách a histórii, čo poskytuje fascinujúci vzhľad do minulosti regiónu.

Zdroj: Facebook

Kúpele Smrdáky

Prírodné liečebné kúpele Smrdáky sú známe jedinečným zložením prírodnej minerálnej vody s vysokým obsahom sírovodíka. Patria medzi najúčinnejšie slovenské kúpele na liečbu neinfekčných kožných chorôb i ochorení pohybového aparátu. V súčasnosti sa využívajú dva liečivé pramene. Tieto kúpele poznajú hlavne ľudia, ktorí trpia na psoriazu, atopický exém, ale aj rosacea, či stavy po ťažkých popáleninách.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie