štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityKostol v Námestove má svoje tajomstvo

Kostol v Námestove má svoje tajomstvo

Farský úrad v Námestove sa pustil do opravy múra, okolo ktorého prechádza každý, kto vchádza do mesta. Múr je súčasťou areálu farského kostola sv. Šimona a Júdu a o oprave na portáli My Orava informuje dekan Miloš Pekarčík.

Bežné práce za 100-tisíc

Ten pritom hovorí o bežných stavebných úpravách. Nevie sa, kedy bol postavený, no na opravu bol najvyšší čas. „Chceli sme skrášliť okolie kostola a taktiež vstup do mesta, keďže tadiaľ ide každý návštevník Námestova,“ hovorí dekan farnosti. Zrekonštruujú múr aj so zábradlím. To pôvodné nahradí nové, s rustikálno-moderným zdobením.

Predbežné náklady na rekonštrukciu by mali dosiahnuť zhruba stotisíc eur, z čoho tridsaťtisíc eur investuje mestská samospráva. Práce sa začali po Veľkej noci a trvať majú do konca júna. Predĺžiť ich môže počasie.

Tri tajomné pivnice

Múr „zakrýval“ tri pivnice, ktoré farský úrad nemá ako využiť.

„Boli nejaké návrhy, ale stavať nad nimi búdky do kostolnej záhrady by nebol najšťastnejší nápad. Ponúkol som ich mestu, je na ňom, či ich nejako využije,“ povedal Pekarčík. Pôvod pivníc pritom nie je jasný. Hovorí sa ale, že ich postavili námestovskí Židia ako sklad potravín pre prípad vojny.

Nič o nich nenašiel ani Karol Kurtulík – Námestovčan, ktorý sa roky venuje skúmaniu námestovskej židovskej komunity.

„Myslím, že keď sa staval kostol, bola to jeho bežná súčasť, aj keď neboli nikde zakreslené. Pamätníci mi dávno spomínali, že v jednej z pivníc bolo niečo domurované. Čo to bolo, netuším, bolo by sa tam treba dôkladne poobzerať,“ hovorí Kurtulík.

Bude z nich múzeum

„Z prvej, s rozmermi 7,5 krát štyri metre, sa cez priečnu chodbu prechádza do druhej, menšej, tá má približne tri krát štyri metre,“ povedal Marián Bránický pre My Orava s tým, že tieto priestory by boli pre zámer múzea dotatočné aj priestorovo. Stačilo by ich trošku prehĺbiť, vyčistiť, položiť dlažbu a odklimatizovať. Aktivisti ich zasypali a ich budúcnosť je nejasná – konkrétne plány s nimi nemá ani súčasné vedenie mesta.

Múr v Námestove, ktorý prechádza rekonštrukciou Zdroj: Google maps
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie