štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaOchranári z My sme les: Medveď v Mikuláši nebol nebezpečný

Ochranári z My sme les: Medveď v Mikuláši nebol nebezpečný

O medveďoch sa od polovice marca diskutuje o čosi intenzívnejšie. Spustil to maco, ktorý sa vybral do Liptovského Mikuláša a zábery z jeho netradičného výletu obleteli slovenské sociálne siete. Mamička s bábätkom v kočíku pazúrom medveďa unikli len vďaka jej duchaprítomnosti. Ďalších päť ľudí to šťastie nemalo.
Prečo tento konkrétny medveď stratil plachosť, aj o tom pre portál Epochtimes.sk hovorí Juraj Lukáč. Opozícia však tvrdí, že bol zneškodnený celkom iný jedinec, čo vyvrátili zábery z dronu. Organizácia My sme les podala v súvislosti s usmrtením medveďa z Mikuláša podala trestné oznámenie – zastrelený medveď nikoho neohrozoval…

Na pravidelnom hľadaní potravy

„Medveď sa chodil pravidelne kŕmiť do záhradkárskej kolónie blízko mesta na vnadisko, kde našiel určitú kopu potravy, už asi 2 roky. Bol však vyrušený zberačmi parohov a utekal do lesa. Cestou do lesa musel ísť okolo policajnej strelnice, kde práve prebiehali streľby. Policajti začali na medveďa strieľať, zviera sa teda otočilo a zmenilo smer. Nepokračovalo ďalej do lesa, ale vrátilo sa vyplašené späť do mesta. Opäť je tou pravou príčinou výskytu medveďa v meste človek. On ho tam vlastne nahnal tými výstražnými výstrelmi,“ vysvetlil Lukáč z lesoochranárskeho združenia Vlk.

Bol zneškodnený ten správny?

Pár dní po tom minister životného prostredia hovoril o zneškodnenom medveďovi. Opozícia však trvala na tom, že zneškodnený bol iný jedinec. Minister je však presvedčený, že ide o rovnaký kus. Ako to vie?

„Špeciálny softvér porovnával fotodokumentáciu útočiacej medvedice z Liptovského Mikuláša so snímkami, ktoré boli zhotovené počas viacerých sledovaní tohto jedinca,“ potvrdili ministrove slová štátni ochranári s tým, že takúto identifikačnú technológiu využili vôbec po prvýkrát. Na základe tohto softvéru je 70-percentná istota, že ide o správneho medveďa.

Podali trestné oznámenie

Len pred pár dňami organizácia My sme les podala trestné oznámenie pre podozrenie z neoprávneného usmrtenia chráneného živočícha.

„Jedinec, ktorý 17. 3. 2024 prebehol Liptovským Mikulášom a zranil 5 ľudí, bol identifikovaný ako samec s hmotnosťou 80 – 100 kilogramov, kým 26. 3. medzi Závažnou Porubou a Iľanovom bola usmrtená samica s hmotnosťou 67,9 kilogramu,“ uvádza My sme les, podľa ktorej v tomto prípade neboli splnené zákonné podmienky a išlo o odlišného náhodne zastreleného medveďa, ktorý nestratil plachosť a svojím správaním neohrozoval ľudí a ich majetok.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie