štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaPravdy a mýty, ktoré je dobré poznať počas kliešťovej sezóny

Pravdy a mýty, ktoré je dobré poznať počas kliešťovej sezóny

Kliešťová sezóna je už v plnom prúde. Zvlášť v najteplejších oblastiach Slovenska to má na svedomí fakt, že zima bola nadpriemerne teplá. Uznávaný slovenský parazitológ Branislav Peťko hovorí, že aj vrchol aktivity kliešťov príde skôr, ako po minulé roky. A na to by sme mali byť pripravení nie len my, ale mali by sme dávať pozor aj na našich štvornohých miláčikov.
Pre Regióny SME Peťko vyvracia niekoľko mýtov, ktoré uvádza na pravú mieru a zároveň radí, ako postupovať správne.

Milujú vlhko

O tom, ako sa bude kliešťová sezóna vyvíjať ďalej, rozhodne 8. jún. V ten deň ak kvapne Medardova kvapka, bude sa kliešťom dariť. Ak bude sucho a horúco, kliešte na juhu takmer nebudú.

Strašiak kliešť

Ľudia majú z kliešťov obavy, no zo sedemnástich u nás žijúcich druhov, len jeden napáda človeka.

„Kliešť obyčajný zapríčiní ročne u ľudí približné tisíc prípadov nákazy lymskou boreliózou a okolo sto prípadov kliešťovej encefalitídy. Viac ako dvesto prípadov encefalitídy vznikne po konzumácii nepasterizovaného mlieka. Práve druhý spôsob nákazy je čoraz rozšírenejší,“ hovorí Peťko s tým, že vedci postupne vyvrátili viacero zaužívaných názorov.

Ako prevencia pred uhryznutím kliešťom existujú odevy a pomôcky z protikliešťového vlákna

„Je to pravda. Ide o projekt, ktorý sme robili s textilkou Chemosvit Fibrochem. Vyrábala vlákna z polypropylénu, do ktorých vedeli namiešať repelent permetrín. Keď sa kliešť takejto látky dotkol, nebol schopný sa pricicať a uhynul. Táto látka však bola zaradená medzi repelenty, ktoré sa mali nahradiť inými, menej škodlivými. Našli organickú repelentnú látku, ktorú využívajú a vyrábajú rôzne oblečenie, deky, dokonca pelechy pre psy,“ hovorí Peťko a radí, že najlepšia prevencia je stále repelent, ale kliešte vraj odpudzujú aj pivný šampón, či bežné parfémy.

Kliešť si svojho hostiteľa vyberá, sú ľudia, na ktorých sa neprisaje

„Je to pravda. Z dotazníka, ktorý pre výskumné účely vyplnilo 2800 ľudí od 15 do 70 rokov, vyplynulo, že 25 percent opýtaných na sebe kliešťa nikdy nemalo. 60 percent ľudí malo kliešťa raz za 5 až 10 rokov a 15 percent ľudí malo každý rok aspoň jedného kliešťa. Dve percentá z nich potvrdili, že mali až desať, niekedy aj 50 kliešťov ročne,“ súhlasí Peťko a dodáva, že kliešte majú radšej mužov, ale aj fajčiarov a ľudí po požití alkoholu. Menej „im chutia“ vegetariáni.

Kliešť sa neprisaje na odhalenú časť tela, ale vždy pod oblečením

„Je to pravda, kliešť má rád „súkromie“. Jeho hlavnými hostiteľmi sú zvieratá, pod ktorých perím či srsťou sa cíti bezpečne, preto aj u človeka má pocit, že pod oblečením je viac chránený. Kde sa prisaje, závisí od oblečenia. Nemá vyslovene preferované miesta. U mužov sa často prisaje na slabinách, ale súvisí to viac s oblečením ako tenkosťou kože, pretože kliešť napadne aj korytnačku,“ objasňuje Peťko.

Pri vyberaní kliešťa z tela by sme mali používať olej alebo krém a točiť ho v smere hodinových ručičiek

„Je to mýtus. Olej je najhorší spôsob vyberania kliešťa. Upchá mu dýchacie otvory, začne sa dusiť a pokúša sa uvoľniť z hostiteľa. Keďže je tam prilepený cementom, ktorý si vytvoril, začne sliniť, aby ho rozpustil a práve jeho sliny sú plné patogénov, ktoré sa tým dostávajú do tela. Platí preto, že kliešťa nesmieme dráždiť žiadnymi olejmi a krémami. Ideálny spôsob je špeciálnou na to určenou pinzetou, ktorou kliešťa chytíme tesne pri koži, pootočíme do jednej a druhej strany a potom ho ťahom kolmo proti koži vytiahneme. Nepoužívame plochú pinzetu, ktorou by sme mohli kliešťa rozpučiť, pretože by sa pod kožu dostali patogény z jeho tela. Existujú aj špeciálne lopatky so zárezom na vyberanie kliešťa, ktoré sa pod neho posunú a pootočením na každú stranu sa z tela uvoľní,“ uzatvára Peťko.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie