štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityNajstarší herbár na Slovensku sa stále využíva

Najstarší herbár na Slovensku sa stále využíva

Keď sa povie Červený Kláštor, mnohým z nás hneď napadne legendárny mních Cyprián. Kartuziánsky kláštor, v ktorom prebýval a tvoril, postupne rekonštruujú. Súčasťou najnovšej rekonštrukcie je aj Cypriánova manufaktúra. Tá využíva bylinky, ktoré boli vypestované priamo v kláštore na produkty, ktoré sa vyrábajú podľa Cypriánovho herbára. Pochádza z druhej polovice 18-teho storočia a je najstarším zachovaným na Slovensku, informuje epochtimes.sk.

„Vyrábame rôzne bylinkové produkty len s použitím prírodných zložiek. Bylinky pestujeme v našich záhradách a ďalšie druhy aj na políčku, ktoré sme si prenajali od fary, pretože to, čo máme v našich záhonoch, by nám na produkciu nestačilo,“ uviedla Jana Kovaľová, vedúca Cypriánovej manufaktúry. Využívajú v nej predovšetkým nechtík, šalviu, levanduľu či yzop, ale aj mnoho ďalších. Vyrábajú z nich masti, tinktúry, „životabudič“, oleje, ale aj séra, čaje, mydlá.

„Záhony liečivých bylín sú situované v ruinách mníšskych domčekov, návštevník má k dispozícii aj prehľadný informačný systém o ich pestovaní,“ informuje Epochtimes.sk.

Zdroj: Pamiatkový úrad SR / Facebook

Čo je to, ten Cypriánov herbár?

„Cypriánov herbár je foliant viazaný v koži, ktorý obsahuje 283 rastlín v latinskom, gréckom a nemeckom jazyku. Niekde je uvedené aj miestne goralské nárečie. Pri viacerých rastlinách je popísané aj miesto zberu, takisto charakteristika týkajúca sa úžitkových vlastností byliny, liečivých účinkov či využitia, napríklad v lekárstve, mágii, ako potrava a podobne. Cyprián sa venoval aj destilácii bylín,“ ozrejmila Marcela Palubová z tamojšieho múzea.

Pôvodný herbár je archivovaný

Po Cypriánovej smrti zostal pôvodný herbár v kláštore. Jeho predstavení ho neskôr venovali aristokratovi Tivadarovi Spónerovi do Veľkej Lomnice. Maďarské národné múzeum ho chcelo odkúpiť, no ako Palubová hovorí, charakterný šľachtic ponuku zdvorilo odmietol a v roku 1883 venoval vzácne dielo Karpatskému múzeu v Poprade. „Neskôr sa herbár dostal do Múzea Tatranského národného parku a od roku 1984 je uložený v zbierkach Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave,“ dodala.

Kto bol mních Cyprián

Kláštorná lekáreň tiež nesie meno jedného z najznámejších tamojších rehoľníkov. Do areálu pribudli aj pivovar, či výrobňa medoviny, kde sa budú produkty pripravovať podľa tamojších receptúr.

Zdroj: Pamiatkový úrad SR / Facebook

Kamaldulský rehoľník Cyprián sa vlastným menom volal František Ingác Jäschke. Na svet prišiel 28. júla 1724 v Polkowiciach  a zomrel 16. apríla 1775 v Červený kláštor. Dochované informácie o ňom hovoria, že rehoľný sľub zrejme zložil v Nitre.

Brat Cyprián podľa všetkého vynikal najmä v oblasti medicíny, lekárnictva, alchýmie a botaniky. Traduje sa, že v Červenom kláštore ho kvôli jeho liečiteľským schopnostiam vyhľadávali ľudia zo širokého okolia. Dôkazom, že Cyprián skutočne žil, je práve herbár, hrubý 9 centimetrov.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie