Ratatouille sa preslávil vďaka známej rozprávke Disney z roku 2007, v ktorej sa malá myška zvŕta v kuchyni prestížnej parížskej reštaurácie.
Je to recept, ktorý za svoj názov vďačí francúzskemu touiller a okcitánskemu ratatolha. Tieto výrazy označujú miešanie zeleniny, ktoré je pri príprave tohto receptu nevyhnutné. Ratatouille pozostáva z čerstvej zeleniny, ktorá sa musí nakrájať a naaranžovať špecifickým a presným spôsobom. Základom je krájanie zeleniny, ktorá musí byť nakrájaná na kocky a približne rovnako veľká, aby sa rovnomerne uvarila. Všetky druhy sa musia dusiť spoločne a musí sa dodržať ich poradie. Tým sa zabráni ich rozvareniu alebo nedovareniu.
Ingrediencie:
200 g cibule
1 kg cukety
600 g baklažánu
700 g paradajok
1 červená paprika
2 žlté papriky
4/5 strúčikov cesnaku
extra panenský olivový olej
tymián
bobkový list
soľ
korenie
Postup
Cibuľu a cesnak nakrájajte na tenké plátky. Všetku ostatnú zeleninu očistite a nahrubo nakrájajte na malé kúsky.
Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a orestujte baklažány približne 5 minút. Sceďte ich a odložte na tanier, aby sa udržali teplé. To isté urobte s cuketou a paprikou.
V hrnci rozohrejte tri lyžice oleja a orestujte na ňom cibuľu. Pridajte paradajky a za stáleho miešania drevenou lyžicou pridajte všetku restovanú zeleninu. Varte ju na silnom ohni ďalších 5 minút.
Pridajte tymián, bobkový list, cesnak, soľ a korenie a po prikrytí pokrievkou znížte teplotu a varte ďalších 30 minút.
Pred odstavením z ohňa ochutnajte všetku zeleninu: ak je to potrebné, predĺžte čas varenia o 10 minút.
Ratatouille sa môže podávať teplý alebo studený a môže sa podávať na mnoho rôznych spôsobov. Môžete ho vyskúšať ako prílohu k hlavným jedlám s mäsom, ale aj ako príloha k ryži, cestovinám a kuskusu alebo ho jednoducho podávať s chlebom.
zdroj: Epochtimes