štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaÔsmy div sveta vyrastá na Spiši. Prináša však zápach a obavy

Ôsmy div sveta vyrastá na Spiši. Prináša však zápach a obavy

Lieskovany sa obávajú vzniku novej pyramídy. Miestni už dnes majú obavy z rastúcej skládky odpadu kúsok od Markušoviec. Nie je to pekný pohľad a tak sa redakcia portálu Spišiakoviny.eu obrátila na starostku obce Lieskovany, Marcelu Kapustovú.
Skládka odpadu Kúdelník II by mala byť do roku 2033 najvyššou „stavbou“ v širokom okolí a ročne na nej skončí päťdesiat tisíc ton odpadu.

Zdroj: Spišiakoviny.eu

Obyvatelia okolitých obcí si podľa stránky Spišiakoviny sťažujú nie len na zápach, ale aj rozfúkaný odpad, či nepekný vzhľad. Obávajú sa aj znečistenia životného prostredia a dokonca podzemných vôd. Tieto problémy, ktoré so sebou prináša skládka, potvrdila aj starostka Lieskovian.

Skládka si podľa Kapustovej „žije vlastným životom“ a obec by nemala ovplyvniť. Tá sa plánuje rozrastať podľa toho, ako jej to bude umožňovať legislatíva.

„Obec sa snaží vytvoriť lepšie podmienky pre obyvateľov na podporu separácie. Na porovnanie – v roku 2022 bola miera separácie cez 55 percent a v roku 2023 60 percent. Robíme, čo môžeme a budeme aj naďalej. Teraz je rad na tých vyššie, ktorí neustále hovoria o ekológii, separácii a ochrane životného prostredia,“ hovorí starostka.

Zdroj: Spišiakoviny.eu

Hovorí aj o tom, že iniciatívu by mali vyvíjať aj samotní občania, ktorí by vedeli „pohnúť“ napríklad s revitalizáciou okolia. Mohli by vyvinúť tlak na prevádzkovateľa skládky na to, aby po jej obvode vysadil stromy, čo je aj v pláne niektorej z ďalších etáp.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie