štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaPrichádza výzva pre školy. Eurofondy sú voči nim štedré

Prichádza výzva pre školy. Eurofondy sú voči nim štedré

Vedenie ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vo štvrtok na tlačovej besede (TB) predstavilo novú výzvu v objeme takmer 200 miliónov EUR. Pomôžu tak školám vo všetkých regiónoch Slovenska stať sa modernejšími inštitúciami poskytujúcimi kvalitné vzdelávanie, informovali minister Richard Raši a štátny tajomník Michal Kaliňák (obaja Hlas-SD).

Richard Raši si tento dátum – 9. máj, vybral zámerne. Je to Deň Európy a MIRRI takto chce poukázať na nevyhnutnosť našej účasti v EÚ.

„Naše ministerstvo je zodpovedné aj za čerpanie eurofondov a práve eurofondy nám pomáhajú budovať silnejšie Slovensko, podporovať regionálny rozvoj a znižovať regionálne rozdiely, aby ľudia na Slovensku neboli trestaní za to, kde sa narodia,“ povedal na úvod TB Richard Raši.

Minister Richard Raši a štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák

Pripomenul, že vďaka eurofondom tu máme nové cesty, kvalitnejšie nemocnice či zdravšie životné prostredie, ale aj školy. A práve o nich bude najnovšia eurofondová výzva.

„Dnes, práve v Deň Európy oznamujeme vyhlásenie výzvy v objeme takmer 200-miliónov eur, ktorá pomôže základným, stredným školám, umeleckým školám vo všetkých regiónoch slovenska, stať sa modernejšími inštitúciami, poskytujúcimi kvalitnejšie vzdelávanie pre naše deti,“ povedal Raši.

Nezabudol vyzvať k účasti na eurovoľbách, ktoré sa budú konať 8. júna. V EP aj podľa neho potrebujeme zástupcov, ktorí budú bojovať za Slovensko a za eurofondy v novom programovom období, ktoré sa skončí v r. 2027.

Richard Raši tiež podotkol, že takáto výzva už raz pripravená bola, no v decembri ju museli zrušiť. Remišová a jej nástupca Balík ju pripravili so zásadnými chybami, ktoré nové vedenie MIRRI odstránilo a výzvu vyhlásilo nanovo.

„Tou chybou bolo to, že bola vyhlasovaná len z ministerstva bez toho, aby bola odkonzultovaná s tými, ktorých sa to týka, s ľuďmi z regiónov, s mestami, obcami či s VÚC,“ vysvetlil Raši. Ďalším problémom bolo, že výzva bola vyhlásená na 50-miliónov, pričom žiadosti prišli na objem takmer 250-miliónov. Keby výzvu nezrušili, zo šiestich uchádzačov päť by bolo nespokojných. Tiež nemala zadefinované základné rámce a neposkytovala možnosť rozšírenia kapacít.

„Výzva je na rekonštrukciu základných, stredných, ale aj základných umeleckých škôl, na rozširovanie kapacít, ale aj na vybavenie učebníc, na rekonštrukciu jedální, dokonca na infraštruktúru, ktorá súvisí s poskytovaním vzdelávania na týchto školách,“ vysvetlil Raši s tým, že rozhodovať sa nebude na ministerstve, ale priamo v regiónoch. Hlásiť sa do nej bude môcť, kým sa nevyčerpajú prostriedky, pričom sa ráta s jej rozšírením o 40 miliónov eur.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie