štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityZa zdravý spánok je zodpovedný kvalitný matrac. Viete si vybrať?

Za zdravý spánok je zodpovedný kvalitný matrac. Viete si vybrať?

Nie je nad ten pocit, keď sa ráno zobudíte oddýchnutý. Ak sa tak nedeje dlhodobejšie, podpisuje sa to na našej imunite, schopnosti regenerácie organizmu a ani mozog nefunguje tak efektívne, ako by sme to od neho potrebovali. To, či sa kvalitne vyspíme, veľmi ovplyvňuje matrac. Viete, kedy je čas na kúpu nového?

Stačí, keď bude „zležaný“

Odborníci sa zhodujú na tom, že matrac by sme mali meniť zhruba raz za 10 rokov. Bez ohľadu na to, že nejaví známky opotrebovania. Problémom totiž môže byť jeho hygiena – časom sa v matracoch hromadí pot, prach a oku neviditeľné roztoče. Môžu však neblaho vplývať na zdravie a kvalitu spánku.

O frekvencii výmeny rozhodujú vlastnosti matraca – z akého materiálu je vyrobený, ako je chránený, prípadne používaný.

Zdroj: Pixabay

Starostlivosť o matrac

Ak nepodceňujete údržbu a správne sa o matrac staráte, môžete jeho životnosť predĺžiť. Preto ho  pravidelne vetrajte a otáčajte ho približne každé 3 mesiace. O tom vás mnohokrát informuje priamo výrobca.

Na základe materiálu, samozrejme pri správnej starostlivosti, je odporúčané meniť matrace nasledovne:
– Matrace s vnútornými pružinami – majú najkratšiu životnosť, meniť by sa mali každých 5-10 rokov.
– Penové matrace – kvalitné matrace by ste mali meniť približne po 8-10 rokoch, menej kvalitné celopenové modely už po piatich rokoch. Rozhoduje aj hustota jadra. Pri pamäťovej pene by mala byť aspoň 70 kg/m3.
– Hybridné matrace – najčastejšie kombinujú vlastnosti penových a pružinových typov, pričom priemerná životnosť je 7-10 rokov.
– Latexové matrace – považujú sa za alternatívu s najdlhšou životnosťou, tj. okolo 10-15 rokov.

Spôsob používania

Životnosť matraca ovplyvňuje aj hmotnosť osôb, ktoré ho používajú. Pod vyššou váhou sa matrac viac prehýba, čo urýchľuje jeho opotrebovanie a deformáciu. Preto je pravdepodobné, že matrac si bude žiadať výmenu skôr, ako pri ľahších spáčoch. Častejšia výmena bude potrebná aj v prípade, ak matrac zdieľate s deťmi (vyššia záťaž) alebo domácimi zvieratami (riziko poškodenia či znečistenia).

Zdroj: Pixabay

Ako vybrať matrac?  

Najvhodnejšia alternatíva je kúpa obojstranného matraca. Taký, ktorý je z jednej strany tvrdý, z druhej strany mäkší, aby ste mohli povrch prispôsobiť momentálnej potrebe svojho tela.

Ak vyberáte matrac pre dieťa, tým menším by ste mali zvoliť strednú tvrdosť – vyvíjajúca sa chrbtica sa potrebuje zdravo napolohovať.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie