štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityPätica zaujímavých bratislavských fontán

Pätica zaujímavých bratislavských fontán

Fontány … to nie sú len miesta, okolo ktorých je v lete príjemne sviežo, ale mnohé z nich sú doslova umeleckými dielami. Nehovoriac o tom, že s niektorými sa spájajú aj veľmi zaujímavé legendy. Do batoha pitnú vodu, na nohy pohodlnú obuv, vyrazíme totiž do bratislavských ulíc, spoznávať fontány a ich príbehy. Alebo inak – pohodlne sa usaďte a či ste v Tvrdošíne, alebo v Nižnej Myšli, prečítajte si čo-to o bratislavských fontánach.

fontána Družba – Námestie slobody

Dielo v 80. rokoch vytvorili sochári Juraj Hovorka, Karol Lacko, Tibor Bártfay a architekti Virgil Droppa a Juraj Hlavica.

Má tvar rozvíjajúceho sa lipového kvetu, ktorý symbolizuje priateľstvo a mier medzi národmi. Fontána má známky monumentalizmu a je najväčšou v Bratislave. V letných dňoch sa ľudia môžu v nej schladiť, čo Bratislavčania v horúcich letách radi využívajú.

Ganymedova fontána – Hviezdoslavovo námestie

Při tejto soche Viktora Tilgnera inšpiroval antický mýtický chlapec Ganymedes. Toho Zeus, premenený na Orla uniesol na Olymp.

Ganymedova fontána / Zdroj: Facebook

Pri stvárnení architektonickej časti sa inšpiroval fontánami v parku Vily d’Este v Tivoli. Nájdete tu postavičky detí na sokli, držiacich v rukách štyri druhy najhojnejšie sa vyskytujúcich dunajských rýb. Od čias vzniku dotvára celok s budovou niekdajšieho Mestského divadla.

 Dievča so srnkou – Hviezdoslavovo námestie

Fontána s dvojitou nádržou je zdobená dielom spodobujúcim sediace dievča so srnkou. Socha je dielom bratislavského sochára Alojza Rigeleho. Ten ju už nestihol dokončiť a po jeho smrti štafetu prebral sochár Robert Kühmayer.

Dievča so srnkou / Zdroj: Facebook

Námet vznikol podľa predlohy Grimmovej rozprávky a podľa toho sa zaužíval názov Braček a sestrička.

Maximiliánova fontána – Rolandovo námestie

Kráľ Maximilián II. dal fontánu postaviť v roku 1572 v západnej časti centrálneho námestia. Nová vodná nádrž s fontánou sa stala zároveň pomníkom prvého kráľa korunovaného v Bratislave. Jej obyvateľom mala pripomínať osobu panovníka, ktorý ju dal postaviť a jeho zásluhy. Bola vybudovaná na pokyn kráľa po vypuknutí požiaru pri hrách usporiadaných pri príležitosti korunovácie.

Maximiliánova fontána / Zdroj: Facebook

Ide o renesančnú fontánu. Jej posledná rekonštrukcia do pôvodného vzhľadu prebehla v roku 2019.

Kačacia fontána – Šafárikovo námestie

Fontánu vytvoril v roku 1914 známy bratislavský sochár Robert Kühmayer v novobarokovom štýle. Iinšpirovala ho povesť o vodníkovi a skamenených chlapcoch, preto sú aj znázornení, ako lapajú kačice medzi skalami.

Kačacia fontána / Zdroj: Facebook

Ten, ktorý stojí na najvyššom kameni, drží trepotajúcu sa kačicu, ktorá plieska krídlami a snaží sa chlapcovi vymknúť z rúk. Druhý chlapec k nemu naťahuje ruku a tretí sa potkol a leží na zemi na bruchu. Výjav je plný šantivosti a radosti.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie