štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaAj policajtom môžete povedať "Nie"

Aj policajtom môžete povedať „Nie“

Policajnej kontrole sa za istých okolností nevyhne nik z nás. Či sa vozíme na štyroch kolesách, alebo šliapeme do pedálov bicykla, prípadne sa presúvame po vlastných. Taká kontrola je mnohokrát vnímaná, ako zbytočná šikana, zvlášť, keď sa končí uložením pokuty. Tá sa väčšinou, v prípade zodpovedného vodiča, končí len „fúknutím“ do alkotestera, no ak sa vodič dopustil nejakého priestupku, môže trvať aj niekoľko desiatok minút. Je úplne jedno, čoho ste sa dopustili, určitá „štábna kultúra“ musí byť. A to z oboch strán, pripomína magazín autoviny.sk.

Mlčať je zlato

„Keď vás ako motoristu zastaví policajná hliadka, odporúčame vám spolupracovať a správať sa slušne – toto správanie by vám malo byť opätované. To znamená pozdraviť sa, odpovedať na otázky a predložiť doklady, ktoré si policajt vyžiada,“ uvádzajú autoviny s tým, že ak sa vás policajt opýta, či viete, prečo vás zastavil, najlepšia odpoveď je vraj „Nie“. Ak poviete, že neviete, môže to znamenať neúmyselné dopustenie sa priestupku. Inak bude policajtovi okamžite jasné, že ste presne vedeli, čo robíte. Ako hovoria právnici, konali ste úmyselne.

Napríklad, príliš úprimnými slovami, ako áno, išiel som rýchlo a prešiel cez červenú na semafore, by ste sa priznali k dvom dopravným priestupkom, z toho jedného závažného. A na porušenie dopravných predpisov závažným spôsobom sa vzťahuje pravidlo trikrát a dosť. Zároveň však naďalej platí, že neznalosť zákona neospravedlňuje.

Facebook / PZ SR
Polícia / Facebook

O alkohole nevtipkujte

Ľudia vo vašom okolí vás možno poznajú, ako žoviálneho človeka, ktorý sa pohárika dotkne počas novoročného prípitku a počas prípitku k vlastným narodeninám, no policajti to vedieť nemusia. Preto ani žarty typu „snáď ten včerajšok už vyprchal“ nie sú na mieste.

Úspornejší komunikačný štýl by ste mali používať aj v súvislosti so zisťovaním alkoholu. Pre policajta to nemusí, ale oprávnene môže byť dôvod na dôslednú kontrolu. Pokusy o vtipkovanie môže policajt vyhodnotiť, ako pokus zakryť iné porušenie zákona, môže však nadobudnúť aj dojem, že ste pod vplyvom návykových látok. Aj príliš „vtipný“ spolujazdec vám, ako vodičovi môže „zavariť“. A to aj v prípade pokusov o vtip.

Ak ste v práve vy, nenechajte si to pre seba!

„V praxi sa vyskytujú aj situácie, kedy je vodič obvinený zo spáchania dopravného priestupku neprávom. Ide o situácie, keď viete, že ste sa priestupku nedopustili tak, ako to opisuje policajt, alebo o jeho spáchaní nie sú iné dôkazy ako svedectvo policajta. V takom prípade má vodič právo proti rozhodnutiu policajta protestovať, musí to však spraviť hneď na mieste,“ uvádzajú autoviny s tým, že proti uloženi pokuty v blokovom konaní sa nedá odvolať. Nedá sa obnoviť – zaplatením pokuty na mieste ste akceptovali dôvody na jej uloženie. Ak policajt argumenty vo váš prospech neakceptuje, má spísať správu o priestupku a celá vec ďalej postupuje na správny Orgán policajného zboru.

Konfrontácia nič nerieši

Priateľský prístup k hliadke je vždy konštruktívnejší a účinnejší ako „oháňanie sa“ paragrafmi (či nebodaj známymi na vyšších miestach), či otvorená konfrontácia. Napokon mnohí vodiči sa práve slušným, ústretovým prístupom voči policajtom vyhli nepríjemnej odtučňovacej kúre bankového účtu, či peňaženky.

Neznamená to ale, že si máte nechať „skákať po hlave“. Slušnosť hovorí skôr o pochopení situácie, o uvedomení si svojho konania a vlastnej zodpovednosti.

Autoviny / Facebook Polícia SR – Bratislavský kraj

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie