štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraLevoča už sa pripravuje na tradičnú mariánsku púť

Levoča už sa pripravuje na tradičnú mariánsku púť

Levočská púť sa aj v tomto roku bude konať počas prvého júlového víkendu, teda 6. a 7. júla. Mestská samospráva sa na toto podujatie zodpovedne pripravuje. 14. mája sa uskutočnilo prvé stretnutie na jeho organizáciu. Tohoročná púť prinesie novinku v podobe gospelového festivalu, informuje samospráva na Facebooku.

Spolupráca

„Vedenie mesta Levoča a dekan Rímskokatolíckeho farského úradu v Levoči sa v utorok 14. mája 2024, stretli v priestoroch Mestského úradu v Levoči so zástupcami hasičského, policajného aj záchranného zboru, okresných úradov, správcov komunikácií, dopravcov, správcov inžinierskych sietí, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade, Regionálnej potravinovej a veterinárnej správy Poprad a ďalších dotknutých organizácií,“ informuje mesto Levoča na svojej stránke.

Facebook – mesto Levoča

Doprava a organizácia

Nosnou témou stretnutia bol opäť dopravný režim a organizačné zabezpečenie počas konania Levočskej púte. Predbežný program odprezentoval dekan Rímskokatolíckeho farského úradu v Levoči Peter Majcher. Mesto Levoča pripravuje tento rok počas organizácie púte niekoľko noviniek či gospelový festival,“ sľubuje levočská radnica.

Najstaršie pútnické miesto východného Slovenska

Mariánska hora nad Levočou je najstarším pútnickým miestom na východe Slovenska. Korene mariánskeho kultu tam siahajú až do 13. storočia. Prvú kaplnka tu postavili ešte v roku 1247. Pútnický kostol na Mariánskej hore posvätil v roku 1922 biskup Ján Vojtaššák. Na baziliku ho v roku 1984 povýšil pápež Ján Pavol II., ktorý sem zavítal 3. júla 1995, počas ktorého prítomnosti na „Mariahuru“, ako miesto Levočania volajú, zavítalo cez 650-tisíc pútnikov.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie