piatok, 20 septembra, 2024
HomeZ domovaPolicajti vo výslužbe vzali do rúk udice

Policajti vo výslužbe vzali do rúk udice

V rodinách, kde je členom policajt sa vraj hovorí, že „raz policajt“, navždy policajt. A vôbec to nie dehonestujúce – policajti by mali byť bystrí a vnímaví aj na detaily.
Platí to však aj služobne – aj oni majú svoje stavovské organizácie. Na Slovensku je to okrem iného Občianske združenie Policajt vo výslužbe (OZ PVV) a v medzinárodnom meradle je to International police association (IPA). Tie pre svojich členov pripravujú rôzne záujmové aktivity. Jednou z nich je aj medzinárodné stretnutie policajtov-rybárov.  V tomto roku sa konalo 18, 5. 2024 na lovnom revíri Konkoly v Kameničnej pri Komárne.

Priali im aj svätí

Asi nikoho neprekvapí, že patrónom rybárov je sv. Peter. Policajti majú svojho patróna v sv. Archanjelovi Michalovi a práve títo dvaja zabezpečili, aby sa „preteky“ mohli konať v príjemnom počasí. Aj napriek tomu, že si 150 účastníkov muselo poradiť s blatom z piatkového večera. Súťažiacich bolo 12 štvorčlenných družstiev z Komárna, Nových Zámkov, Levíc, Bratislavy a  z Maďarska.

Zdroj: E. B.

„Je už tradíciou, že sa tu stretávame nie len súťažiaci, ale aj ich rodiny. Mnohí sa poznáme celé desaťročia ešte z čias aktívnej služby a tieto vzťahy z oddelení mnohokrát prerástli do súkromných kamarátstiev. Tie si utužujeme aj takouto formou,“ hovorí pre Som z dediny jeden z účastníkov, vybaľujúc si veci z auta s levickým EČV. Do debaty sa zapája pani z Bratislavy, ktorá v rukách drží pagáče pre „batalión“. Prečo? „Po minulé roky mali veľký úspech a vždy sa smejeme, že jedným zo symbolov týchto pretekov môže byť aj môj pagáč.“

Preteky? Aká bola výhra?

Lov bol zahájený o siedmej hodine rannej a organizátori ho ukončili okolo 13:00 popoludní. Jednému sa darilo menej, ďalšiemu „brali“ viac. Ak pri slove „preteky“ očakávate „zúrivo súťažnú“ atmosféru, jeden z organizátorov vás vyvedie z omylu. „Vyhrali všetci čo tam boli – pekný deň, príjemné prostredie, spoločnosť výborných ľudí.“

Organizátori rátali aj s tým, že toľko hladných policajtov (aj keď už bývalých) a ich rodiny, treba niečím nakŕmiť. Pripravili preto tri druhy dobrôt – od rána sa varila kapustnica, paprčkový perkelt a fazuľový guláš.

Nebol to výlov

Poviete si – horda bývalých policajtov sa vrhla k vode, aby ju zbavila rýb? Omyl. Keď sme sa pristavili pri rodine z Maďarska, kým otec rodiny šteloval udice a premiešaval kukuricu ako návnadu, zhruba 12-ročný chlapec nám vysvetlil, že oni s otcom chodia na rybačku za koníčkom, nie kvôli obžive, či nebodaj predaju. „Našou filozofiou je – chyť, odváž (prípadne sa odfoť) a šup s ním naspäť do vody,“ dodal mladý rybár.

Zdroj: E. B.

„To už si ošetrujú rybárske zväzy, my sme napospol ekologickí rybári,“ dodáva pán, ktorý nám tlmočil do Slovenčiny. Dodáva tiež, že aj toto je forma trávenia dňa bez vzájomnej nevraživosti, politiky, či fejsbukového vyhraňovania sa voči inému názoru.

Súvisiace články

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie