štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozitySú to komáre, nik ich nemá rád ... ako proti nim bojovať?

Sú to komáre, nik ich nemá rád … ako proti nim bojovať?

Komáre, či všelijaký nočný hmyz si domov väčšinou nepúšťame – svoje príbytky si pred nimi väčšinou chránime sieťkami. Blíži sa však čas dovoleniek a nie všade máme ten komfort. Vtedy treba „vziať rozum do hrsti“ a poradiť si rôznymi prírodnými odpudzovačmi nočných „lietajúcich potvor“.

Poďme na to prírodou

Do dužiny na polovice prekrojeného citróna napichajte klinčeky. Ich aj tak výraznú arómu citrón ešte zintenzívni a keď takto upravený citrón položíte na okno, aróma by mala hmyz odradiť a vás ochrániť.

Zázrak menom banánová šupka

Keď najbližšie dojete banán, jeho šupu nevyhadzujte. Ak máte v kvetináčoch mušky, zahrabte ju do zeminy. Ako bonus k téme netýkajúcej sa hmyzu – ak chcete mať pekné, lesklé listy rastlín, pretrite ich vnútornou stranou šupy. Tou vyčistíte aj špinavé kožené topánky.

Banány / Zdroj: Pixabay

V hre sú aj bylinky

Niektoré bylinky prirodzene „odstrašujú“ hmyz. Napríklad rozmarín, mäta, levanduľa a bazalka sú známe svojim odpudivým účinkom na komáre a iný hmyz. Ak ich nechcete pustiť do svojho domu, no sieťka sa vám nepáči, posaďte si pod okno kombináciu týchto rastlín. Ak ste mimo domu, poslúžia bylinky aj nádobkách na stole trebárs terasy.

Éterický olej pomôže

Ak nemáte možnosť riešiť veci vlastným bylinkovým záhonom, jednoduchým a prirodzeným prostriedkom na odstraňovanie komárov je voda s pár kvapkami eterického oleja z citronely, levandule alebo mäty. Umiestnite tieto nádoby okolo priestoru, kde sa pohybujete, a vytvoríte tak pirodenú bariéru proti komárom.

Éterické oleje / Zdroj: Pixabay

Nechovajte si komáre

Ak máte väčšiu záhradu, na ktorej závlahu používate vodu, ktorú ste si „nachytali“ počas dažďa do nádob, nedovoľte, aby sa na ich hladine „uhniezdili“ larvy komárov. Tie majú rady presne také miesta – stojatá voda, kde sa môžu nerušene množiť. Takisto sa radi „skrývajú“ v neudržiavanom trávniku, či húštinách.

Zdroj: Pluska / naureus

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie