štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraKrupina na svoje inkvizičné obdobie nezabúda

Krupina na svoje inkvizičné obdobie nezabúda

Krupina je z histórie jedným z pár miest, v ktorých sú na území dnešného Slovenska dochované záznamy o procesoch s bosorkami. Ani Trnava, ani Komárno na toto obdobie určite nie sú hrdé, no v Krupine si ho pripomínajú špeciálnou expozíciou, ktorá sídli v Múzeu Andreja Sládkoviča. Viac o nej povedal pre denník Pravda historik múzea, Miroslav Lukáč.

Expozícia sa venuje trestným konaniam a stredovekým procesom a návštevnosť múzea sa podľa jeho zamestnancov citeľne zvýšila. Prvé repliky mučiacich nástrojov v Múzeu Andreja Sládkoviča v Krupine, boli sprístupnené návštevníkom zhruba pred rokom.

Niekoľko etáp

Ešte pred rokom vystavili trinásť mučiacich nástrojov. Medzi nimi „lomihnát“ z roku 1676 s nápisom „Trestáni dobri bíwají“, ktorý vyrobil Gabriel Bako.

„Expozícia je atraktívna pre domácich aj zahraničných turistov. S odstupom času môžeme konštatovať, že vďaka novinke sa ich počet výrazne zvýšil,“ potvrdil krupinský primátor Radoslav Vazan. „Je to impulz pre pokračovanie projektu a rozšírenie zbierky o ďalšie exponáty. Smerujeme tak k vytvoreniu komplexného produktu cestovného ruchu zameraného na históriu nášho mesta spojenú s mučením a upaľovaním bosoriek,“ doplnil Lukáč. Krupinský magistrát mal právo udeľovať rôzne tresty, keďže Krupina dostala privilégium kráľovského mesta. No a pri tých trestoch sa využívali rôzne nástroje na vynútenie si priznania.

Procesy boli podľa Lukáča slušne zdokumentované a tak sa múzeum už dávnejšie rozhodlo, že zriadi expozíciu. Dokumentácia však skončila začiatkom minulého storočia v Maďarskom národnom múzeu, odkiaľ sa ale stratili.

V rámci druhej etapy múzeum sprístupnilo štyri predmety – dereš, klietku, dreveného koňa a španielsku čižmu. Na ich vyhotovení podľa denníka Pravda pracovali rezbár Alojz Oravec, kováč Róbert Žúbor a stolár Miroslav Ustaník. Tá bola spustená 7. mája.

Zdroj: Facebook – Múzeum Andreja Sládkoviča v Krupine

Zuzana spred 404 rokov

Lukáč pre Pravdu spresnil, že prvou krupinskou strigou bola Zuzana Semilíniová obvinená a neskôr odsúdená za to, že počarovala synovi tamojšieho mešťana.

Po nej v Krupine v plameňoch skončilo spolu 42 čarodejníc a dvaja muži, čo je najviac v rámci Slovenska.

Podľa historika boli strigy vyšetrované v podzemí radnice. „Celé to viedol mestský fiškus, jeden z členov tamojšej rady, ktorý plnil funkciu akoby dnešného zástupcu primátora. Majstra kata, ktorý vedel narábať so špeciálnymi mučiacimi nástrojmi tak, aby ľudia nezomreli vykrvácaním, si povolávali z Banskej Bystrice. K takýmto praktikám patrilo napríklad drvenie kostí.“

Zdroj: Facebook – Múzeum Andreja Sládkoviča v Krupine
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie