štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaPoľsko stavia hraničné opevnenia. Čoho sa bojí?

Poľsko stavia hraničné opevnenia. Čoho sa bojí?

Ešte 18. mája poľský premiér Donald Tusk oznámil, že Poľsko investuje 2,3 miliardy eur do zabezpečenia svojej východnej hranice. Projekt Štít – východ má eliminovať rastúcu hrozbu zo strany Ruska a Bieloruska.

Podľa portálu EpochTimes Tusk uviedol, že projekt Štít – východ zahŕňa riadne vojenské opevnenia, ktoré už sú vo výstavbe. Poľsko tým, že je členom východného krídla NATO a je členom EÚ, podľa Tuska nesie spoluzodpovednosť za bezpečnosť Európy.

„Začíname rozsiahly projekt na vybudovanie bezpečnej hranice vrátane systému opevnení, ako aj terénnych úprav a environmentálnych rozhodnutí, ktoré znemožnia prechod tejto hranice potenciálnemu nepriateľovi,“ povedal Tusk.

Premiér neuviedol ďalšie podrobnosti o tom, aké druhy opevnení sa vybudujú. Faktom však je, že poľsko-bieloruská hranica je problémom od roku 2021, kedy sa cez ňu dostalo množstvo migrantov z Blízkeho východu. Tam totiž Minsk otvoril „cestovné kancelárie“, ktoré ponúkali neoficiálnu cestu do EÚ. Tá to vnímala, ako krok k vyvolaniu krízy. V prvej polovici novembra poľskí hraničiari zaznamenali cez 5.000 nelegálnych prekročení hranice s Bieloruskom. Pre porovnanie – túto hranicu sa migranti za celý rok 2020 pokúsili prekročiť 120 krát.

„Nelegálni prisťahovalci sú verbovaní v krajinách ako Somálsko, Eritrea, Jemen a Etiópia a s pomocou „jednej z arabských krajín“ sú letecky prepravovaní do Ruska, odkiaľ sa dostávajú do Bieloruska,“ tvrdí Tusk: „Preto je dôležité plne zabezpečiť hranice s Bieloruskom.“

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie