štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityPomoc, máme doma mravce!

Pomoc, máme doma mravce!

Na tom, že mravce majú v prírode svoju nezastupiteľnú úlohu. Milujeme sledovať prírodopisné filmy o ich živote a už deti učíme, že treba byť usilovný, ako mravček. Lenže čo s takýmto hmyzom, keď sa zjaví v našej záhrade, nedaj Bože v domácnosti.
Trávnik napríklad čistia od zvyškov, rozosievajú niektoré rastliny a ich miniatúrne tunely kypria pôdu. Ak ich je však priveľa a „nasťahujú“ sa do domu, či do bytov, treba proti nim „zabojovať“. Najlepšie bez chémie a prírodnými prostriedkami.

Ako sa zbaviť mravcov v záhrade

Mravcov v záhrade sa zbavíme tak, že ich cestičky a vchody do mraveniska výdatne postriekame vonnými olejmi, napr. mätovým, levanduľovým, klinčekovým alebo pelargóniovým. Aplikovať ich raz ale nestačí, oleje sa vyparia. Preto to zopakujte po dvoch dňoch a tento cyklus aj niekoľko krát.
Iný spôsob je, postriekať ich cestičky neriedeným liehovým octom.
Na mravce odpudzujúco pôsobí aj vôňa škorice. Môžeme ju teda nasypať do dier v zemi alebo do nich vložiť škoricové drievka. Posypanie hriadky dookola škoricou by malo mravcov od návštevy tohto miesta odradiť.
Použiteľná je aj kukuričná múka. Posypeme ňou trasy mravcov a mraveniská. Mravce obľubujú múku, preto sa do nej rady pustia – po konzumácii múka napučí v tráviacom trakte mravcov a spôsobí ich uhynutie. Namiesto múky môžeme použiť sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva. Mravce tiež môžeme skúsiť preniesť na iné miesto.

aj zvyšky jedla sú veľkým lákadlom pre mravce / Zdroj: YouTube

Ako sa zbaviť mravcov v dome

Najlepšie je, ich ani len nevpustiť dnu. Preto v blízkosti vchodu nasaďte rastliny, ktoré ich odpudzujú. Takisto však po dome nenechávajte na dlhší čas zvyšky jedla, aby ich nemali čo prilákať.
Keď sa ale nevítaní hostia objavia, na konkrétne miesta môžeme použiť éterické oleje, prípadne roztok citrónovej šťavy. Fungovať by mala tiež fermentovaná citrónová kôra. Samozrejme, môžeme použiť kukuričnú múku, jedlú sódu a prášok do pečiva. Ďalším výborným spôsobom je posypať trasy mravcov škoricou alebo rozdrvenými listami mäty, paradajky, bazalky, levandule, majoránky, vratiča alebo klinčekov.

Ako sa zbaviť mravcov na balkóne

Ak sa chceme zbaviť mravcov na balóne, je dobré na parapetnú dosku umiestniť kvetináč s levanduľou, eukalyptom, vratičom obyčajným, tymianom a mätou. Samozrejme, môžeme nasypať kukuričnú múku, jedlú sódu, prášok do pečiva alebo škoricu a nastriekať éterické oleje alebo ocot.
Osvedčenou metódou je použitie bóraxu. Zmiešame ho s uvareným žĺtkom a položíme na podšálke na balkóne. Mravce nosia potravu do svojich hniezd a po určitom čase sa na balkóne prestanú objavovať. Dbajme však, aby k zmesi nemali prístup deti ani domáce zvieratá – z toho dôvodu je lepšie bórax doma ani na záhrade nepoužívať. Bórax môžeme takisto zmiešať s cukrom. V 3/4 pohára vody prevaríme pol pohára cukru a lyžičku bóraxu. Po vychladnutí získame rôsol, ktorý dáme do malých nádobiek, napr. vrchnákov – porozkladáme ich na cestičky mravcov.

Toto je pohľad, ktorý v dome či byte neradi vidíme / Zdroj: YouTube

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie