štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityTri dobroty k nedeľnej káve

Tri dobroty k nedeľnej káve

Nedeľné popoludnie, rodinná pohoda… dedko s okuliarmi „na pol žrde“ zadriemal v kresle nad krížovkou, babka s dcérami a nevestami rozoberajú čo týždeň dal a čo by mohol dať ten ďalší, zať natiahnutý na pohovke, ďalší prepína telku a deti večne plné energie. Toto je pohľad na nedeľnú obývačku z čias, keď sme mnohí boli deťmi. Aj najrozdriemanejší zaťko, či dedko krížovkár zbystria pozornosť, keď padne otázka: Kto si dá zákusok?
Dnes sú to všelijaké maffiny, či cookies. Skúste však svojim milovaným ponúknuť niečo skutočne tradičné.

Ťahaná štrúdľa

To je občas riadny kumšt. Záviny sú obľúbené asi všade, no ťahaná štrúdľa je typická vyslovene pre Slovensko, prípadne aj Maďarsko. Podľa portálu Slovander sa k nám zrejme dostala vo forme tureckého pečiva baklava niekedy v 15-tom storočí. Rakušáci síce môžu za zmenu názvu na závin a prvá písomná zmienka o štrúdli pochádza z roku 1796 vďaka Márii Terézii. Štrúdľa bola označená za viedenský dezert.

Takto sa ťahala štrúdľa v minulosti / Zdroj: Facebook

Dnes si môžete štrúdľu upiecť, aj keď ste úplní začiatočníci. Stačí kúpiť lístkové cesto, naplniť ho cukrom a postrúhanými jablkami. Skúsené gazdinky však vedia pripraviť pravú ťahanú štrúdľu z domáceho cesta. Spracované cesto položia na plachtu alebo veľkú dosku a prstami ho naťahujú a rozťahujú, kým nie je tenké. Moja babka ešte pred tridsiatimi rokmi tvrdila, že cez dobre vytiahnuté štrúdľové cesto sa musia dať noviny čítať.

Skutočný klenot – Bratislavské rožky

Tento zákusok má buď makovú, alebo orechovú plnku a špeciálnu „glazúru“ na povrchu. Nič, čo je naplnené hocičím iným tento názov používať nemôže. Podľa tvaru dokonca poznáte, akú plnku ten-ktorý kúsok obsahuje – makové  sú v tvare podkovičky a orechové v tvare písmena C. Recept na pravé Bratislavské rožky musí obsahovať 30 percent tuku z hmotnosti múky. (na 6OOg múky asi 180g masla) Originál rožky musia byť bez chemických prípravkov a musia byť robené ručne. To však nie je všetko – správny rožok musí obsahovať 40 percent plnky.

Bratislavské rožky / Zdroj: Facebook

„K žľtkam cvrknúť trocha mlieka, vymiešať, natrieť a šup do prievanu na pol hodinky, kým obschnú. Preložiť do tepla na vykysnutie a vtedy sa vytvorí popraskaná glazúra, radí recept na internete.

Aj Skalický trdelník je úplná klasika

Táto pochúťka z kysnutého cesta sa piekla hlavne v oblasti Záhoria. Je z kysnutého cesta. Jeho zvláštnosťou je, že dobre vykysnuté je vtedy, keď zdvojnásobí svoj obsah oproti tomu, keď ste ho odložili. Pripravuje sa zvláštnym spôsobom – pruhy cesta navíjame na špeciálny nástroj – trdlo.

Skalický trdelník / Zdroj: Facebook

Zvláštnu chuť zákusku dáva to, že keď takto navinuté cesto obalíme drvenými orechmi, dobre ho poprelievame zmesou masti, oleja a masla.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie