štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityDrobné kuchynské triky, ktoré vám ušetria čas (a peniaze)

Drobné kuchynské triky, ktoré vám ušetria čas (a peniaze)

Dobré jedlo máme radi asi všetci. Ibaže ten čas, čo strávite pri jeho príprave … Inokedy je problémom jeho čerstvosť. Veď tráviť hodiny nad prípravou niečoho, čo bude už zajtra obschnuté, to môže doslova demotivovať a tak skončíte pri niečom rýchlom. Z internetu a od našich babičiek sme pre vás zozbierali pár trikov, ktoré v kuchyni využijeme snáď každý.

Kôstky do koláča nepatria

Máte radi čerešňovú bublaninu? My v redakcii to máme tak pol na pol, jedni radšej čerešňovú, iní višňovú. Lenže – oba druhy majú kôstky. A koláč s kôstkami … to „zaváňa“ návštevou zubára. Ak však máte čerešní veľa a idete ich trebárs aj zavárať, tu je jednoduchý tip. Dajte čerešňu na vrch prázdnej fľaše od piva a potom pomocou paličky alebo slamky zatlačte kôstku priamo do fľaše.

Zdroj: Pixabay

Teplé nože na ľahké krájanie dezertu

Čepeľ vášho ostrého noža ponorte do horúcej vody, aby sa zohriala. Potom utrite suchou utierkou a nakrájajte tortu alebo koláč na pekné, úhľadné rezy. Opakujte zakaždým pre pekné plátky s čistým okrajom.

Ak chcete bez noža nakrájať knedlík, prípadne tvrdý syr, pomôže vám v tom pevnejšia niť.

Nakrájajte bylinky pomocou krájača na pizzu

Koliesko rezača na pizzu je ideálne na rezanie byliniek vo všetkých smeroch. Položte na dosku otáčajte tam a späť, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Ušetrí vám veľa času

Rozpolte paradajky cez dva taniere

Krásne, rovnomerne nakrájané cherry paradajky dosiahnete pomocou dvoch tanierov a jedného ostrého noža. Položte cherry paradajky na tanier. Prikryte ho druhým tanierom a ostrým nožom pomedzi prekrojíte rajčiny krásne rovnomerne.

Obal od masla nevyhadzujte!

Ani naše babky nevyhadzovali obaly od masla. Okrem iného ich moja babka používala napríklad na zakrytie zvyškov v miske namiesto plastovej fólie. Stačí pritlačiť obal maslovou stranou nadol na povrch potravín, aby sa počas skladovania nedostal vzduch.

Keď pripravujete potraviny ako sušienky, koláče, hamburgery alebo kuracie filety na mrazenie, obaly z masla im zabránia zlepiť sa. Pred vložením do vrecka do mrazničky stačí umiestniť jeden medzi každú vrstvu.

Aj tento trik s obalom od masla máme od babky. Maslo, ktoré zostane na obale, postačí na vymastenie formy na koláč, či sušienky. Maslovou stranou obalu potrieme vnútorné strany plechu, dbáme však na rohy, aby sa im ušlo.

Zdroj: Facebook

Ako šúpať zemiaky bez škrabky

Nemáte škrabku na zemiaky? Celý uvarený zemiak prekrojte na polovicu. Pretlačte ho cez mriežku, ktorú používate na zemiakový šalát tak, že vám zemiak „prepadne“ do misky a šupka zostane v ruke. Ďalším trikom je použitie ľadovej vody. Pred varením každý zemiak zľahka narežte nožom cez stred. Uvarte zemiaky ako obvykle a keď sú mäkké, opláchnite ich ľadovou vodou. Zárez vám pomôže jednoducho odstrániť šupu.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie