štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraKresťania na striebornom plátne

Kresťania na striebornom plátne

Prostredie filmu, či divadla je zväčša spája s nižšou morálkou a absenciou viery. Povolania, herca, či režiséra je podľa predstavy mnohých „jednou nohou v hriechu“ a ak takýto človek nemá určité morálne nastavenie, popularita a sláva mu k tomu, čo si predstavujeme pod pojmom kresťanský život, nepomáha. Mnohí si tak s hlavou v oblakoch slávy berú právo stavať sa do úlohy svedomia národa. Aj v tejto oblasti sú však výnimky a v Hollywoode tiež pôsobilo množstvo praktizujúcich veriacich kresťanov.

Možno by sme boli prekvapení, koľko ich bolo v minulosti. Z toho, že ich médiá takto neprezentovali však prekvapení byť nemusíme – svet filmu je predsa svetom slobody, kde sa priam očakáva niečo, čo šokuje. Nuž a čo už by len šokovalo na hercovi pred spovednicou, či prežehnávajúcej sa filmovej dive… A predsa, aj takí boli, určite aj sú. Ich filmy napĺňali obrovské kinosály a v súkromí to boli starostlivé manželky, či obetaví otcovia.  

Grace Kellyová (1929 – 1982)

Pochádzala z írskej katolíckej rodiny – bola jedným zo štyroch detí. Pokrstená bola v kostole, ktorý dal postaviť svätý Ján Neumann, pôvodom z Česka. Vieru ako rodinné dedičstvo si Grace uchovala až do smrti v roku 1982.

 „Bola najkrajšou dámou, akú som kedy stretol,“ povedal jeden z jej hereckých partnerov. K jej najslávnejším filmom patria tri Hitchcockove thrillery: Číslo pre vraha (1954), Okno do dvora (1954) a Chyťte zlodeja (1955), ďalej slávny western Na pravé poludnie (1956), muzikál Vysoká spoločnosť (1956) a dráma Dievča z vidieka (1954).

Grace Kelly s dcérou Caroline v r. 1971 / Zdroj: Facebook

Alfred Hitchcock (1899 – 1980)

Hoci je trošku omylom vnímaný, ako majster hororu, skutočným hororom je zrejme film Psycho. Jeho filmy sú skôr thrillery s občas aj humorným pozadím.

„Narodil sa zbožným katolíckym rodičom vo východnom Londýne. Mal dvoch súrodencov, brata a sestru. V roku 1926 sa oženil sa s Almou Revillovou, ktorá konvertovala na katolícku vieru a spolupracovala s ním aj na filmoch. Mali spolu jedinú dcéru Patríciu,“ rekapituluje portál Christianitas. O jeho katolíckej viere svedčia aj niektoré filmy – Spovedám sa z r. 1963, ale náznaky sa dá nájsť aj vo filme Nepravý muž.

Louis de Funés (1914 – 1983)

Pre jeho filmy sú typické aj postavy kňazov, či rehoľníčok, čo svojim spôsobom svedčilo o tom, že bol hlboko veriaci. Funésova viera a náboženský život boli hlboko späté s tradičnou sv. omšou a on osobne ťažko niesol zmeny v liturgii po roku 1970. Kňazskému bratstvu sv. Pia X. odkázal v pozostalosti veľkú časť svojho majetku.

L. de Funes / Zdroj: Facebook

Zoznam nekončí

Keby sme chceli menovať všetkých, vyjde z toho asi slušná kniha. Spencer Tracy, Bob Hope, Bing Crosby, Walter Brenan, Rossalinda Rousellová, Leo McCarrey, Priscila Laneová, Charles Boyer, John Ford a mnoho ďalších sa hlásili ku svojej viere. Mnohí síce boli kresťanmi, no svojej viery sa pod vplyvom „svetskej slávy“ vzdali.

Aj v súčasnosti je však množstvo umelcov, ktorí sa ku svojej viere hlásia. Okrem iných Fay Dunawayová, Pierce Brosnan, Martin Sheen, Mel Gibson, Nicole Kidmanová, Mark Wahlberg, Elijah Wood, Bill Murray, Franco Zeffirelli, James Caviezel a ďalší. Ak im náš obdiv nepatrí kvôli hereckému umeniu, tak práve vďaka uchovaniu si viery  v takomto prostredí, určite.

Nicole Kidman / Zdroj: Facebook
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie