štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaS chronickou bolesťou žije ďaleko viac ľudí, ako so závažnými ochoreniami

S chronickou bolesťou žije ďaleko viac ľudí, ako so závažnými ochoreniami

O chronickej bolesti hovoríme, keď bolesť trvá tri a viac mesiacov. Je tu však jej narastajúci trend, čo dokázala štúdia publikovaná 16. mája na základe údajov z prieskumu National Health Interview Survey 2019 až 2020 v časopise JAMA Network, ktorého sa zúčastnilo približne 10 000 dospelých Američanov.

Táto štúdia ukazuje prekvapivý trend, že výskyt chronickej bolesti sa zvyšuje a nevykazuje žiadne známky spomalenia. Chronickou bolesťou v súčasnosti trpí viac ako 50 miliónov dospelých (20,5 percent) v Spojených štátoch, z toho 17 miliónov (takmer 7 percent) závažnou chronickou bolesťou – bolesťou, ktorá údajne obmedzuje životné alebo pracovné aktivity väčšinu dní alebo každý deň.

Častejšie trpia ženy

Chronická bolesť prevyšuje výskyt iných chronických ochorení, ako sú depresia, cukrovka a vysoký krvný tlak. Štúdia JAMA zistila, že ženy sú postihnuté viac ako muži v každej vekovej skupine. Obe demografické skupiny však zaznamenávajú trvalý nárast hlásených prípadov.

Hoci sa chronická bolesť tradične spája s osobami staršími ako 65 rokov, nedávne štatistiky ukazujú, že počet prípadov sa zvyšuje vo všetkých vekových skupinách, pričom nárast v mladšej populácii je úmerný nárastu v staršej skupine.

Stúpa spotreba liekov

Na liečbu sa často používajú lieky proti bolesti na predpis. V rokoch 2015 až 2018 viac ako 10 % dospelých Američanov uviedlo, že v posledných 30 dňoch užilo lieky proti bolesti na predpis, a to opioidné aj neopioidné. 5,7 percenta dospelých užilo jeden alebo viac opioidov na predpis.

Bolesť je hlavným indikátorom vnútorného ochorenia a jej povaha a intenzita môže lekárom pomôcť presnejšie posúdiť mnohé zdravotné problémy. Je to tiež jeden z najúčinnejších spôsobov tela, ako prinútiť aj tých najtvrdohlavejších jedincov vyhľadať potrebnú lekársku pomoc.

Vysoká cena za bolesť

Takáto bolesť môže mať vyčerpávajúci vplyv na schopnosť človeka pracovať a vykonávať každodenné činnosti. Je spojená s depresiou, zvýšeným rizikom samovrážd, zneužívaním návykových látok a demenciou.

Bolesť je nákladná. Zdravotné a ekonomické náklady spojené s bolesťou ľahko prekračujú pol bilióna dolárov ročne, čo je viac ako ročné náklady na srdcové choroby, rakovinu alebo cukrovku.

Približne 10,4 percenta dospelých, ktorí v štúdii uviedli, že v roku 2019 bojovali s chronickou bolesťou, sa v roku 2020 už z bolesti zotavilo, čo dokazuje, že ju možno vyriešiť.

Cvičením proti bolesti

Nie každá chronická bolesť je priamo spojená s konkrétnou lekárskou diagnózou. Výskum čoraz viac poukazuje na súvislosť medzi chronickou bolesťou a presne definovanými lekárskymi diagnózami, ako aj s posturálnymi faktormi a životným štýlom. Mnohí z nás nie sú takí aktívni, ako by mali, čím dochádza k stuhnutiu kĺbov a oslabeniu svalov.

Dôsledný režim bezpečných, účinných a ľahko vykonateľných cvičení môže pomôcť zvýšiť pohyblivosť kĺbov a silu svalov, čím sa zníži chronická bolesť a predíde sa jej.

Osem z desiatich ľudí sa počas svojho života stretne s bolesťou chrbta a viac ako polovica z nich pocíti natoľko závažné príznaky, že vyhľadá lekársky zákrok. Špecifické cvičenia na posilnenie a vyváženie chrbtice môžu zmeniť pravidlá hry.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie