štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraTieto potraviny jedli naši predkovia. Vyhýbali sa rakovine, cukrovke a problémom so...

Tieto potraviny jedli naši predkovia. Vyhýbali sa rakovine, cukrovke a problémom so zubami

Hamburgery, pizze, japonské, čínske alebo iné reštaurácie – s tým všetkým sa stretávame na dennej báze. Ale čo jedli naši predkovia v minulosti? Aké potraviny boli ich každodenným pokrmom? V minulosti to boli jedlá nevyhnutnosti, dnes mimoriadne chutné špeciality domácej kuchyne.

Ako sa varilo?

Spočiatku sa všetky jedlá pripravovali na otvorenom ohni. Cítili však dym, a preto bol neskôr vynájdený predchodca kachlí, na ohnisko bola umiestnená železná doska. Najchudobnejšie rodiny piekli v zemnej peci. Išlo jednoducho o vykopanie jamy, zakrytie mäsa vyhrievanými kameňmi a prekrytie zeminou. Kuchynka bola vždy suverénnym územím gazdinej.

Mnohé slovenské jedlá mali pre mnohých cudzincov netradičnú kyslastú príchuť. Či už je to smotana, kyslé mlieko alebo kyslá kapusta. Do jedál bolo pridaných veľa prírodných korenín, vrátane rasce, kôpru, cibule, cesnaku, rozmarínu a ďalších. Klinčeky, paprika a zázvor sa časom dovážali zo zahraničia.

Základnými zložkami stravy boli mlieko, zemiaky, strukoviny, kapusta a múka. Mlieko bolo populárne nielen sladké, ale aj kyslé. Pre ľudí bolo výhodnejšie mať dlhodobý príjem mliečnych výrobkov z hovädzieho dobytka ako jednorazovú mäsovú hostinu.

Kaša a halušky boli sýtené

Mnohé z jedál boli založené na zrnách pšenice, raže a prosa. Okolo 18. storočia k nám prišla ryža a kukurica. Používali sa aj na výrobu rozšírených kaší. Bolo to lacné a jednoduché jedlo, a preto ho mnohé rodiny mali na stole každý deň.

Najznámejším a najobľúbenejším slovenským jedlom sú halušky. Pred príchodom zemiakov boli vyrobené z raže, prosa a pohánkovej múky. Majú mnoho variácii: od bryndze, cez strapačky (s kapustou) až po vtedy menej bežné halušky s tvarohom. Okrem nich sa na stole výnimočne objavili halušky plnené ovocím, mäsom alebo ovčím syrom. Mäso však bývalo v ponuke veľmi zriedka.

Polievky si dodnes vychutnávame

V minulosti boli v centre pozornosti husté a výdatné polievky. Najznámejšie sú kapustové, šošovicové a fazuľové polievky. Cesnaková polievka je tiež veľmi populárna dodnes. Všetko, čo bolo po ruke, bolo vložené do polievok. Od zeleniny, cez mäso, ryby až po hríby. Polievky sa neskôr vyvinuli do zahustených omáčok, akýchsi zahustených polievok. V každej domácnosti bola raz za čas na programe tekvicová, fazuľová alebo hrachová polievka.

Obľúbené sladkosti

Aj v bezútešných časoch sa aspoň niekoľkokrát do roka naskytla možnosť pripraviť si niečo lepšie, na čo sa tešili najmä deti – ich obľúbené koláče. Často sa piekli, najmä na Vianoce a Veľkú noc, takže to nebolo bežné jedlo. Postupom času sa stali bežnou súčasťou stravy, hlavne rôzne štrúdle a záviny. Medzi slávnostnejšie koláče patrí vianočný koláč, medvedie labky, perníky, atď. Knedle sa stali obľúbenými pre svoju rýchlu prípravu. Obľúbené boli aj rezance s makom alebo tvarohom.

Mnohé z našich typických jedál sa dostanú aj na taniere detí v školských jedálňach. Kto by nepoznal ryžový puding, parené buchty? Trochu podceňované jedlo dnes, ale treba poznamenať, že napríklad parené buchty boli kedysi pochúťkou obyvateľov mesta a sú obľúbené nielen u nás, ale napríklad aj v Rakúsku.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie