štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityUMELÁ INTELIGENCIA – DOBRÝ SLUHA, ZLÝ PÁN

UMELÁ INTELIGENCIA – DOBRÝ SLUHA, ZLÝ PÁN

Emócie sú podstatnou súčasťou spirituality alebo duchovnej skúsenosti. Naším cieľom bude stručne načrtnúť niektoré premeny psychologických aspektov spirituality v kontexte práce s umelou inteligenciou. Nebudeme sa teda zaoberať veľkými a všeobecnými témami, ale skôr osobnou premenou spôsobu, akým jednotlivec prežíva spiritualitu.

Nika Simovich Fisher upozorňuje, že tak ako je umelá inteligencia novým fenoménom, prepojenie technológie so spiritualitou je oveľa staršou záležitosťou. Ukazuje, ako môžu technické systémy slúžiť počas astrologických praktík a rozvíjať tento aspekt spirituality. Astrológia sama o sebe nás nezaujíma, ale kľúčové je, že človek pri práci s týmito systémami môže ľahko podľahnúť dojmu, že sa rozpráva s iným človekom, alebo dokonca vstúpiť do priestoru určitej náboženskej závislosti.

Neúnavná umelá inteligencia (AI) si nás stihne zotročiť

Jon Gruda v tejto súvislosti upozorňuje, že duchovne orientovaní ľudia môžu mať tendenciu používať systémy umelej inteligencie nie ako nástroj, ale ako náboženského sprievodcu. Príkladom je Biblia GPT, ktorej môže človek klásť otázky a systém mu na ne – v domnelej zbožnosti – odpovedá. Urobiť z umelej inteligencie duchovného vodcu môže byť veľmi zvodné a jednoduché. Takýto systém má vždy čas, nikdy nie je unavený a môže poskytovať odpovede, ktoré sú dobre podložené konkrétnymi náboženskými reáliami alebo textami, nad ktorými vykonáva svoje výpočty.

V tomto ohľade možno povedať, že ide o jedno z najväčších nebezpečenstiev, ktorým čelíme vo vzťahu medzi AI a spiritualitou. Takýto krok totiž vedie k tomu, že Boh alebo akákoľvek iná forma transcendencie sa zo spirituality úplne vytratí a stane sa variáciou astrológie, o ktorej píše Fisher. Je absolútne nevyhnutné uvažovať o tom tak na úrovni pastorácie, ako aj na úrovni individuálnej spirituality, pretože skutočnosť, ako o niečom racionálne uvažujeme a ako to prežívame, môže byť veľmi odlišná. Takto čelíme prostrediu imanentnej hrozby modloslužby. Zároveň to môže viesť až k tomu, že človek začne delegovať niektoré aspekty svojho rozhodovania a procesu rozlišovania na AI, čím sa stáva menej slobodným, a to tak vo vzťahu k vlastnej spiritualite, ako aj v kontexte širšieho spoločenského kontextu, ako je zodpovednosť za spoločenstvo, prácu, politiku.

Zmysel pre individualitu sa vytráca

Gruda poukazuje na ďalší zaujímavý jav – častá práca s umelou inteligenciou môže ľudí zbaviť pocitu jedinečnosti. Táto duchovná črta predstavuje jeden z kľúčových problémov spirituality katolicizmu ako takého. Akoby ideálom bol priemerný, nevýrazný človek. Tento prehnaný strach z pýchy môže byť ďalej živený umelou inteligenciou, ktorá môže viesť k nevhodným modelom sebaobrazu, k skúsenosti kresťanstva ako cesty k banalite, ako to proti katolicizmu tvrdil Heidegger. Treba dodať, že do istej miery oprávnene.

Niektorí autori hovoria o využívaní umelej inteligencie ako nástroja sebareflexie. To je určite pravda a v blízkej budúcnosti môžeme očakávať výrazný nástup prístupov, ktoré sa zameriavajú práve na sebareflexiu, psychologické poradenstvo a konzultácie, možno s ohľadom na určitú myšlienkovú školu. Ako sme však uviedli vyššie, je potrebné rozlišovať medzi vzťahom k technológii a k človeku. Substitučný vzťah môže byť pre niektorých ľudí krátkodobo prospešný a užitočný, ale treba s ním zaobchádzať veľmi opatrne.

Ostražitosť je vždy namieste

Kľúčovou otázkou vo vzťahu medzi mentálnou a (nielen) generatívnou AI je otázka pozornosti. Sociológovia ako Bauman a Belohradský sa zhodujú v tom, že súčasné korporácie, médiá, politici sa usilujú o našu pozornosť. Rozvoj sociálnych sietí urýchľuje všetky interakcie, pozornosť trvá len niekoľko sekúnd a potom sa presúva ďalej. TikTok sa stáva metaforou pre schopnosť človeka sústrediť sa dlhší čas na určitú činnosť. Ale práve pozornosť je spoločná pre duchovné zážitky takmer všetkých náboženstiev. Pozornosť sme predali prostredníctvom technológie, aby sme si ju mohli kúpiť späť neprirodzenými spôsobmi a meditáciami. Preto netreba podľahnúť dôvere v stroj, pracovať s mysľou, sporadicky, ako to dokáže len ľudská osobnosť, nezlenivieť, aby nás systém založený na binárnych číslach svojím „úsilím“ úplne nenahradil.

Zdroj: http://christnet.eu

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie