štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityNie je orech, ako orech

Nie je orech, ako orech

Nie je orech, ako orech. Všelijakých orieškov je množstvo druhov a niektoré sa fakt oplatí jesť, kvôli ich obsahu vitamínov a minerálov. Lenže niektoré treba konzumovať opatrne. Viete, na čo sú dobré tie, ktoré sa u nás dajú kúpiť najčastejšie?

Všeobecné benefity
  • Zaháňajú únavu.
  • Zmierňujú menštruačné bolesti.
  • Znižujú hladinu cholesterolu.
  • Zlepšujú náladu.
  • Dopĺňajú bielkoviny a dodajú energiu.
  • Sú vhodné aj pre diétarov.
Pistácie

Pistácie obsahujú veľké množstvo železa, v niektorých prípadoch dokonca predstihnú aj šošovicu. Tieto malé oriešky sú tiež bohaté na fosfor, draslík, horčík a vápnik. Sú ideálne pre ľudí s anémiou a hodia sa aj pre menštruujúce ženy. Železo obsiahnuté v pistáciách sa najlepšie vstrebáva s vitamínom C, preto k nim jedzte ovocie.

Zdroj: Facebook
Kešu

Kešu oriešky obsahujú oveľa menej kalórií ako ostatné oriešky, preto si ich s pokojným svedomím môžete dopriať viac aj počas diéty. Ale pozor! Tiež obsahujú sacharidy, preto ich ľudia s cukrovkou musia započítavať do svojho denného príjmu. Kešu oriešky sú významné predovšetkým vďaka horčíka, pretože v ich 100 gramoch ho nájdete 25 percent odporúčanej dennej dávky. V 100 gramoch kešu orieškov nájdete aj takmer 18 gramov bielkovín, čo je neobyčajne vysoké číslo. Ďalšími prvkami v nich sú potom fosfor, horčík, draslík, meď, selén a vápnik.

Lieskovce

Tieto malé poklady sú výdatné na tuky, bielkoviny a vitamíny skupiny B. Naopak – neobsahujú príliš veľa sacharidov, ktoré je vhodné doplniť napríklad hrozienkami. Lieskové oriešky sú hlavnými prispievateľmi k správnej funkcii obličiek. Dokonca napomáhajú pri liečbe obličkových kameňov.

Mandle

Mandle sú bohaté na tuky, ktorých obsahujú viac ako polovicu svojej celkovej hmotnosti, a na vitamíny skupiny B. Patria medzi najväčšie prírodné zdroje vápnika –266 miligramov na 100 gramov orieškov. Tiež pozitívne ovplyvňujú nervový systém, pomáhajú prekonávať stres , depresiu i únavu.

Arašidy

Ľudovo zvaný búrsky oriešok vlastne vôbec nie je orech, ale strukovina. Je bohatý na minerály, stopové prvky a vitamíny skupiny B. Pokiaľ trpíte nespavosťou a necítite sa dobre, arašidy sú pre vás to pravé. Upokojujú myseľ a pomáhajú k pohodovému spánku.

Para orechy

Para orechy obsahujú veľké množstvo tuku, preto majú tendencie veľmi skoro žltnúť . Tieto veľké orechy z Ameriky sú bohaté predovšetkým na selén, ktorý je pre vaše telo skutočne dôležitý, pretože posilňuje imunitný systém, redukuje krvné zrazeniny a pomáha s tvorbou hormónov pri ochorení štítnej žľazy. Ale opatrne! Para orechy by ste nemali jesť vo veľkom množstve – ich pôsobenie je silné, preto nepresahujte dávku 6 orechov denne.

Zdroj: Facebook
Vlašské orechy

Vlašské orechy sa pýšia vysokým množstvom vitamínov B a zinku, ktorého obsahujú oveľa viac ako ryby či mäso. Pomáhajú udržiavať mozog v kondícii a sú prínosom pre srdce a cievy. Zo všetkých druhov orechov obsahujú najmenej sacharidov, preto sú vhodné pre diabetikov. Tiež pomáhajú ľuďom s ochorením anginou pectoris.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie