štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaIslamský fanatik v Mannheime pobodal šesť policajtov. Dráma skončila razantne

Islamský fanatik v Mannheime pobodal šesť policajtov. Dráma skončila razantne

Podľa rozhlasovej a televíznej stanice SWR bolo dnes pred poludním na námestí v centre nemeckého Mannheimu pri útoku nožom zranených šesť ľudí. Podľa tlačovej agentúry DPA je medzi nimi aj policajt, ktorý je v ohrození života.

Ako uviedli príslušníci ochranných zložiek, polícia útočníka zastrelila. Noviny Bild informovali, že terčom útoku bol aj kritik islamu Michael Stürzenberger. Vyšetrovatelia večer uviedli, že totožnosť útočníka je stále nejasná. Podľa agentúry DPA vyšetrovanie prevzala prokuratúra na ochranu ústavy v Karlsruhe.

Polícia v tlačovej správe uviedla, že útok na niekoľko ľudí na námestí Marktplatz sa odohral približne o 11.35 h počas podujatia hnutia Pax Europa, ktoré kritizuje islam. Piati členovia hnutia boli zranení, uviedla neskôr prokuratúra, polícia a regionálny kriminálny úrad, informuje portál českénoviny.cz.

Príslušník polície bol zákerne pobodaný do hlavy

Vážne zranený policajt, ktorý zasahoval, bol niekoľkokrát bodnutý do zadnej časti hlavy, uviedli úrady. Útočníka potom zastrelil iný policajt.

Všetci zranení boli prevezení do nemocnice a niektorí sa podrobili operácii. Vyšetrovatelia zatiaľ neposkytli žiadne podrobnosti o rozsahu zranení.

Na záberoch na sociálnych sieťach je vidieť muža s bradou oblečeného v teplákoch a bunde, ako sa vrhá na ľudí s nožom v ruke. Ostatní ľudia sa mu pri útokoch snažia brániť. Nakoniec jeden z prítomných policajtov použije strelnú zbraň a útočníka zasiahne.

Polícia uzatvorila námestie, na ktorom zasahovali záchranári

SWR uviedla, že v čase útoku sa na centrálnom námestí 300-tisícového mesta na severe Bádenska-Württemberska konalo podujatie organizácie Pax Europa, ktorú označuje za pravicovo-populistickú a kritickú voči islamu. Polícia vyšetruje, či bol útok politicky motivovaný.

Denník Bild uvádza, že útok bol zrejme naplánovaný. Uvádza, že útočník sa zameral na Stürzenbergera. Päťdesiatdeväťročného muža, ktorý býval hovorcom mníchovskej CSU, webová stránka opisuje ako „islamofóbneho politického aktivistu“. Jeden z jeho spolupracovníkov uviedol, že utrpel zranenia tváre a nohy, ale jeho život nie je ohrozený.

Príčinou útoku bol pravdepodobne fanatický postoj k islamu

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová uviedla, že pozadie a motívy činu objasní vyšetrovanie. „Ak vyšetrovanie odhalí islamistický motív, bude to opätovné potvrdenie veľkého nebezpečenstva vyplývajúceho z islamistických násilných činov, pred ktorými sme varovali,“ povedala ministerka.

Násilný čin odsúdili politici naprieč politickým spektrom vrátane kancelára Olafa Schloza. „Zábery z Mannheimu sú hrozné,“ napísal Scholz na platforme X. „Útočník vážne zranil niekoľko ľudí. Myslím na obete. Násilie je v našej demokracii úplne neprijateľné. Páchateľ musí byť prísne potrestaný,“ dodal šéf nemeckej vlády.

Zdroj: ČTK

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie