štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityČínska sonda hlási pristátie na Mesiaci. Dopadlo úspešne

Čínska sonda hlási pristátie na Mesiaci. Dopadlo úspešne

Čínsky pristávací modul Chang’e-6 pristál na odvrátenej strane Mesiaca v rámci misie, ktorej cieľom je priniesť vzorky hornín na Zem

Sonda pristane v kotline Južný pól-Aitken a začne zbierať prvé vzorky.Predchádzajúca čínska misia prekvapila vedcov tým, že priniesla horniny, ktoré boli oveľa mladšie ako tie, ktoré zozbierali predchádzajúce americké a sovietske misie.

Táto cesta na Mesiac nie je prvá

Čína už druhýkrát pristála na odvrátenej strane Mesiaca a čoskoro začne zbierať vzorky hornín z najstaršej mesačnej panvy, ktoré prinesie na Zem.

Pristávací modul Chang’e-6 v nedeľu o 6.23 hod. pekinského času úspešne pristál v severovýchodnej časti kotliny Južný pól-Aitken, oznámil Čínsky národný vesmírny úrad (CNSA).

„2. júna o 6.23 hod. ráno s podporou prenosovej družice Queqiao-2 pristávací modul Chang’e-6 a výstupný modul úspešne pristáli vo vopred vybranej pristávacej oblasti v kotline Južný pól-Aitken na odvrátenej strane Mesiaca,“ uviedla CNSA.

Misia na Mesiac je technologickým prielomom

„Misia dosiahla technologický prielom vrátane konštrukcie retrográdnej dráhy Mesiaca a technológie riadenia. S podporou Queqiao-2 bude pokračovať v plnení kľúčových úloh, ako je inteligentný, rýchly odber vzoriek z odvrátenej strany Mesiaca a vzlet na mesačný povrch.

„Užitočné zaťaženie na palube modulu Chang’e-6 bude fungovať podľa plánu a vykonávať vedecký výskum. Medzinárodné prístroje vrátane prístroja Negative Ions at the Lunar Surface, ktorý vyvinula Európska vesmírna agentúra, a prístroja Detection of Outgassing RadoN z Francúzska sa zapnú už čoskoro. Nasadený bol aj taliansky pasívny laserový retroreflektor.“

Pristávací modul čoskoro prejde úvodnými kontrolami a začne používať svoje robotické rameno na vŕtanie a naberanie materiálov z mesačného povrchu, ktoré by mali vážiť do 2 kg.

Ak sa vrátia, stanú sa prvými vzorkami, ktoré sa kedy získali z tajomnej odvrátenej strany Mesiaca, ktorá je vždy odvrátená od Zeme.

Vyslanie čínskej sondy na Mesiac / Zdroj: youtube

Vedci neskrývajú nadšenie

„Ja a moji kolegovia sme veľmi nadšení. Dúfam, že misia bude úplne úspešná a zapíše sa do histórie,“ povedal pre South China Morning Post Yang Wei, geochemik z Ústavu geológie a geofyziky v Pekingu, ktorý skúmal vzorky z mesiaca Chang’e-5.

„Keď sa nám konečne podarí analyzovať tieto vzorky v laboratóriu, výrazne to posunie naše chápanie histórie Mesiaca.“

Sonda nesie meno mýtickej bohyne

Sonda Chang’e-6, ktorá je pomenovaná po čínskej bohyni Mesiaca, odštartovala 3. mája z kozmodrómu Wenchang v južnej ostrovnej provincii Hainan. Napriek daždivému počasiu sa podľa štátnej televízie CCTV na neďalekých plážach zhromaždilo viac ako stotisíc ľudí, aby sledovali štart.

Kozmická loď s hmotnosťou 8,35 tony, ktorá sa skladá z pristávacieho modulu, výstupného modulu, orbitera a návratovej kapsuly, vstúpila na obežnú dráhu Mesiaca o štyri dni neskôr a odvtedy krúžila okolo Mesiaca a hľadala najlepšie miesto a čas na pristátie.

Dňa 30. mája sa pristávací modul a výstupný modul oddelili od orbitera a návratovej kapsuly.V nedeľu o 6.09 hod. pristávací modul zapol svoj motor s ťahom 7 500 newtonov, aby spomalil, a začal klesať z výšky približne 15 km nad mesačným povrchom.

Kamery na pristávacom module pritom snímali oblasť pristátia a prenášali ich do počítačov na pristávacom module, aby sa identifikovali možné nebezpečenstvá na povrchu, napríklad veľké skaly, a plavidlo mohlo manévrovať tak, aby sa im vyhlo.

Vo výške približne 100 metrov (328 stôp) nad mesačným povrchom kombinácia prerušila zostup a na chvíľu sa vznášala, aby vykonala presnú detekciu menších prekážok a určila konečné miesto pristátia, a potom pokračovala v zostupe pomalšou, stabilnou rýchlosťou.

Prvé „mäkké pristátie“ na satelite Zeme

Keď sa plavidlo dostalo len niekoľko metrov nad povrch, vyplo motor a pristálo na povrchu Mesiaca, čím sa stalo jedinou krajinou, ktorá druhýkrát mäkko pristála na odvrátenej strane Mesiaca.

Sonda Chang’e-6 bola pôvodne vytvorená ako záloha pre misiu Chang’e-5, ktorá v roku 2020 priviezla skaly z blízkej strany Mesiaca.

Tieto vzorky viedli k viacerým prekvapujúcim zisteniam o zložení a minulosti Mesiaca, pretože sa ukázalo, že horniny sú oveľa mladšie ako tie, ktoré priniesli americké misie Apollo a sovietske misie Luna pred piatimi desaťročiami, čo naznačuje, že Mesiac bol stále aktívny v čase, keď vedci očakávali, že je mŕtvy.

Podľa Quentina Parkera, astrofyzika z Hongkonskej univerzity, budú môcť vedci vďaka vzorkám z odvrátenej strany Mesiaca porovnať chemické zloženie hornín a zistiť, prečo sú obe strany Mesiaca také odlišné.

Čo nám vedci z Mesiaca prinesú?

„Vzorky z kotliny South Pole-Aitken môžu obsahovať aj starobylé materiály vyvrhnuté z hĺbky plášťa obrovským nárazom, ktorý vytvoril samotnú kotlinu, čo nám môže napovedať o stave Mesiaca v čase jeho vzniku pred približne 4,5 miliardami rokov,“ povedal.

Keď budú vzorky hotové, domáci aj zahraniční výskumníci sa podľa vesmírneho úradu budú môcť uchádzať o ich štúdium.

„Dúfam, že Hongkonská univerzita by mohla mať to šťastie a získať na štúdium niektoré z veľmi odlišných mesačných hornín Chang’e-6 z odvrátenej strany Mesiaca,“ povedal Parker.

Zdroj: scmp.com

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie