štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaPrší, prší, len sa leje...

Prší, prší, len sa leje…

Európu sužujú silné dažde. Neprší a nebúri sa len u nás. Obrovské záplavy postihli najmä Maďarsko, Nemecko a napáchali veľké škody, ako informuje portál imeteo.sk.

Metropolu východnej časti Maďarska Debrecín zasiahli po sebe až dve silné búrky, ktoré priniesli krúpy, povodeň a víchor. Mesto na takéto „požehnanie“ z nebies dlho nezabudne.

Včera Debrecín zasiahli dve supercelárne búrky. Padali krúpy vo veľkosti vlašských orechov, okamžite prišla povodeň a víchor spôsobil v meste paniku.

To nie je zďaleka všetko

Po tejto búrke si príroda len na chvíľu oddýchla a onedlho prišlo jej rovnako nepríjemné pokračovanie. Debrecínom sa prehnala veterná smrť, obrovské dažde a ďalšia nádielka krúp.

Víchor lámal stromy a ničil ľuďom majetok. Prišli o záhradný nábytok a relaxačné posiedky. Obyvatelia východnej metropoly Maďarska sa nádejajú, že sa toto dopustenie nezopakuje.

Neskôr už dažde utíchli a prietrže mračien ustala. No jemný dážď neprestával a presunul sa až na Ukrajinu.

Búrkam nie je koniec

Búrky neutíchajú a ďalšie sa ženú východným, stredným aj západným Slovenskom. Dve sú neďaleko Košíc, jedna postupuje Košickou kotlinou smerom na sever, ďalšia je v južnej časti Košíc. Rovnako nepriaznivé počasie sa ukázalo i na juhu stredného a západného Slovenska. Búrky prišli z Maďarska a zrejme len tak neprestanú.

Nemecko na tom nie je lepšie

Rozsiahle povodne naberajú na sile a spôsobujú čoraz viac problémov. V oblasti pritom prší aj naďalej a situácia sa zhoršuje každou hodinou.

Dažďová nádielka v Nemecku stále pribúda. Niektoré oblasti na vidieku sú úplne zatopené. Evakuovať museli aj väzňov. Problémová situácia je tak na cestách ako i na železničných tratiach.

Najľudnatejšia krajina v západnej Európe trpí neustálymi silnými dažďovými zrážkami. Meteorológovia namerali už 100 mm zrážkových úhrnov a situácia do budúcnosti nevyzerá lepšie.

Hovorí sa o povodni storočia

Neutíchajúce  dažde na juhozápade Nemecka viedli k zvýšeniu hladín vôd, ktoré sa štatisticky vyskytujú iba raz za viac ako 100 rokov.

Dunajské prítoky Umlach v Ummendorfe, Rottum v Laupheime (obe okres Biberach), Wurzacher Ach v Leutkirch-Reichenhofen (okres Ravensburg) a Weihung v Unterkirchbergu (okres Alb-Donau) v sobotu popoludní dosahovali storočné prietoky.

Zdroj: iMeteo.sk

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie