štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityUľahčite si život aj v domácnosti

Uľahčite si život aj v domácnosti

Naši predkovia hovorievali – môj domov, môj hrad. A hrad musí byť bezpečný po každej stránke. A tiež to tam musí vyzerať. Asi nik nepotrebujeme ulepený nábytok, či roky chémiou nijako neodstrániteľné škvrny. Chémia je super, ale ako vďaka radám stránky Handyman zistíte, na veľa vecí existuje riešenie, pri ktorom stačí siahnuť do kuchynskej skrinky, či špajzy.

Identifikujte svoje kľúče na prvý pohľad

Asi to poznáte. Kľúč od auta je „jasný“, ale ako na zväzku rozoznať kľúč od garáže, od vchodu a bytu, či kancelárie? Tie najpoužívanejšie kľúče vieme veľmi jednoducho rozlíšiť. Stačí niekoľko rôznofarebných lakov na nechty. Potom vám stačí pamätať si, že hlavička kľúča od brány domu je jasno červená a kľúč od bytu je neónovo zelený. Lak na nechty je podľa portálu Handyman extrémne odolný a budete prekvapení, ako dlho vydrží.

Zahmlené zrkadlo

Nič nie je príjemnejšie, ako horúca sprcha. A nič nie je po nej otravnejšie, ako pohľad do zahmleného zrkadla. Aj tomu sa však dá zabrániť voskom do auta. Malé množstvo autovosku naneste na zrkadlo, nechajte zaschnúť a potom preleštite mäkkou suchou handričkou.

Mikróby doma nechceme

Úplne sa mikróbom samozrejme nevyhneme, veď nežijeme vo vákuu. Ale sú miesta, kde sú naozaj nežiadúce. Lego kocky našich detí, ale o rôznych hubkách v kuchyni ani nehovoriac. Stránka Handyman radí – dajte ich do textilného vrecka na pranie a šup s nimi do umývačky riadov. Pred sušením kocky lega vyberte a nechajte voľne presušiť na uteráku.

Zdroj: Facebook

Obnovte svoj nábytok za pár minút

U nás doma platilo, že nálepky na nábytok nepatria. Ibaže dnes je toho asi ďaleko viac, ako keď som ja bola vo veku, kedy by sa mi takýchto dekorácií žiadalo. Lenže deti vyrastú, odsťahujú sa a nálepky po nich na nábytku zostanú. Čo s nimi? Handyman radí, nahriať ich najskôr fénom a potom jemne, bez poškodenia laku odstrániť špachtľou. Je to piplačka, ale lacnejšia, ako kúpa nového nábytku.

Použiť však môžete aj akýkoľvek kuchynský olej. Olivový, repkový, či slnečnicový. Nalejte trošku na papierovú utierku, priložte ju na nálepku, počkajte pár minút a opatrne odstráňte nálepku. Ďalšou papierovou utierkou utriete zvyšky. Toto však má určité riziko – nie každý povrch sa „kamaráti s olejom. Kým sa do tejto roboty pustíte, skúste olej kvapnúť na nenápadné miesto nábytku a pokračujte, len ak váš nábytok na olej nezareaguje škvrnou.

Na kuchynskú dosku sóda bikarbóna

Stáva sa, že agresívna šťava z ovocia, či rozliate víno zanechajú na kuchynskej doske nepeknú škvrnu. Na tie sú citlivé zvlášť laminátové dosky, na ktoré sú určené „špeci“ spreje. Nasprejujte a nechajte pôsobiť 5-10 minút. Ak nepomôže plastová kefa, ešte stále môžete skúsiť starú-dobrú sódu bikarbónu. Pasta, ktorú vytvoríte zmiešaním s troškou vody, tieto škvrny väčšinou odstráni. Aj to však má háčik – nedrhnite, môžete si poškodiť povrch linky. Naneste, nechajte hodinku-dve pôsobiť a jemne zotrite.

Sóda bikarbóna / Zdroj: Facebook

S chemikáliami opatrne, aby sa nedostali do spojov laminátu – môžu poškodiť lepidlo, ktoré spája laminát s drevom, po čom vzniknú nepekné nerovnosti.

Pri tých najodolnejších škvrnách fungujú aj jemné rozpúšťadlá, ako je riedidlo farieb, alebo drsnejšie rozpúšťadlá, ako je denaturovaný alkohol, acetón a odstraňovače lakov na nechty. Sú však horľavé a uvoľňujú nepríjemné výpary, takže najlepší spôsob, ako ich použiť, je naniesť malé množstvo na mäkkú handru alebo vatu. Väčšina rozpúšťadiel plastový laminát nepoškodí ani neodfarbí, ale hrajte na istotu a najskôr ich otestujte na nenápadnom mieste.

Nečistite laminát abrazívami, ako drôtenky alebo abrazívne prášky. Môžu odstrániť škvrny, ale môžu tiež zanechať mikroškrabance na povrchu, čo zvyšuje pravdepodobnosť budúcich škvŕn.

Najlepšia na škvrny je – prevencia

Čím dlhšie niečo rozliate pôsobí, tým je pravdepodobnejšie, že zanechá škvrnu. Pomôcť môže aj náter leštidla na dosku. Náterové produkty zvyčajne nie sú potrebné na novšom lamináte.

Roky opotrebovania zanechávajú povrch poréznejší a náchylnejší na škvrny; práve vtedy môžu tieto ochranné nátery urobiť veľký rozdiel.

Akýkoľvek náter sa opotrebuje a mal by sa znova nanášať každých niekoľko týždňov.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie