štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityČo je dobré vedieť pred kúpacou sezónou

Čo je dobré vedieť pred kúpacou sezónou

Meteorológovia avízujú extrémne horúce leto, čo by mohlo znamenať veľký nával na kúpaliskách, či pri rôznych na kúpanie určených vodných plochách. Viete, ako sa kontroluje kvalita vody? Poznáte zásady, ktoré by ste mali pre vlastnú bezpečnosť dodržiavať?

Kvality vody na kúpanie

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) ročne skontrolujú viac, ako 180 umelých a 70 prírodných kúpalísk. Presný počet vám nepovieme – ten sa rok čo rok mení podľa technického stavu a pripravenosti na letnú sezónu. Tá spravidla končí 15. júna a trvá do 15. septembra.

Za prevádzku a kvalitu vody na kúpalisku zodpovedá prevádzkovateľ. Ak je lokalita využívaná na rekreáciu, no prevádzkovateľa nemá, je sledovaná príslušným RÚVZ.

Kvalita vody prebieha zväčša už dva týždne pred otvorením sezóny. Dvojtýždňové sú aj intervaly, v ktorých sa realizujú odbery vzoriek vôd počas sezóny. Rovnako sa kontroluje aj čistota kúpalísk, ich vybavenia či dodržiavania súboru povinností, ktoré prevádzkovateľ má. Na umelých kúpaliskách sa kontroluje 21 a na prírodných kúpaliskách 27 mikrobiologických, biologických, fyzikálnych a chemických ukazovateľov.

Čo všetko sa kontroluje

Každé umelé kúpalisko je vybavené splachovacími záchodmi, pisoármi, sprchami, šatňovými skrinkami a prezliekacími kabínkami.

Prevádzkovateľ je denne povinný sprístupniť návštevníkom informácie o teplote vody v jednotlivých bazénoch, či o teplote vzduchu. Najnižšia prípustná teplota vody v bazéne je 18 ºC. Maximálna teplota vody v plaveckom bazéne je 26 ºC, v neplaveckom bazéne 28 ºC a v oddychovom bazéne 40 ºC. Ak je teplota vody v bazéne vyššia ako 36 ºC, pobyt v bazéne sa neodporúča osobám so srdcovocievnym ochorením.

Umelé kúpaliská

Máte podozrenie na zníženú kvalitu vody?

Ak tu také podozrenie vznikne, sťažovať si môžete priamo u prevádzkovateľa kúpaliska, prípadne na RÚVZ. Ak zistenia potvrdia nedostatky, podľa ich závažnosti budú nariadené opatrenia.

Zdroj: Pixabay
Ak nie je prevádzka kvalitná…

Zdravotné riziká vznikajú práve na miestach, kde sa prekračuje povolený počet návštevníkov, prípadne sa nedostatočne vymieňa a dezinfikuje voda. A tu treba apelovať na samotných návštevníkov – treba používať wc, ale pred vstupom do bazéna prechádzať cez brodítka a sprchy.

Na verejné kúpaliská nepatria ľudia, trpiaci prenosným ochorením, hnisavé, či otvorené rany na koži, hnačkové ochorenia, ale ani zápaly očí. To všetko má vplyv na kvalitu bazénovej vody, ktorá sa odzrkadlí aj v mikrobiologických, chemických a senzorických ukazovateľoch.

Vo vode na kúpanie sa tak za vhodných podmienok množia rôzne druhy mikróbov, húb, plesní, kvasiniek. Výnimkou nie sú ani črevné parazity. To všetko môže spôsobovať rôzne ochorenia a aj drobné rany sa môžu infikovať. Mikroskopické huby, plesne i kvasinky vyvolávajú povrchové ochorenie kože, nechtov a slizníc. U citlivejších jedincov môžu vznikať zápaly močových a pohlavných orgánov.

Problémom sú aj améby

Ak radi navštevujete termálne bazény, môžu sa v nich vyskytnúť améby. Niektoré druhy dokážu spôsobiť ťažké zápaly mozgu, pričom ohrozenými skupinami sú deti a tí, ktorí používajú kontaktné šošovky. Ak zostanete v mokrých plavkách dlhší čas, nedajú sa vylúčiť ani gynekologické, či urologické infekcie.

Prírodné kúpaliská

Sinice a spol

Ak obľubujete rôzne jazerá, štrkoviská, či vodné nádrže,  zdravotné riziko môže priniesť tzv. vodný kvet. Sinice produkujúce cyanotoxíny môžu vyvolať alergické reakcie, tráviace ťažkosti, zápaly očných spojoviek a pod.

Zvlášť začiatkom sezóny je teplota vody na týchto plochách zväčša nižšia, ako v bazénoch, preto, je výskyt baktérií, vírusov i parazitov v takýchto vodách menej frekventovaný. Vyskytnúť sa tu však môže chemické znečistenie napr. ropnými látkami, ťažkými kovmi, pesticídmi a detergentmi.

Aby neprišlo k nešťastiu…

Na prírodných kúpaliskách

  • Nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody.
  • Nevstupujte do vody, ktorá na vás pôsobí odpudivo.
  • Rešpektujte značenia o zákaze kúpania a upozornenia v okolí vodnej plochy.
  • Do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a ani tí nikdy nie jednotlivo.
  • Do vody vstupujte postupne a vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu.
  • Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo.
  • Nevstupujte do zelenej vody s premnoženými riasami či sinicami.
  • Nevstupujte do vodných plôch, v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo zvieratá.

Na umelých kúpaliskách

  • Pred vstupom do bazénu sa osprchujte a prejdite brodiskom.
  • Pred vstupom do bazénu si všimnite farbu vody, zákal či zápach, resp. plávajúce znečistenia na hladine.
  • Nekúpte sa vo vode, ak zapácha po moči alebo výrazne po chlóre, ak sú na stenách bazéna slizovité zelené povlaky, resp. poškodené kachličky.
  • Nevstupujte do bazénu ak viete, že máte prenosné ochorenie.
  • Používajte WC.
  • Rešpektujte výstražné značenia pri bazéne.
  • Neskáčte „hlavičky“ tam, kde je to zakázané. Môžete ublížiť nielen sebe, ale aj iným ľuďom.
  • Odporúčanie: Po každom kúpaní sa dôkladne osprchujte a čo najskôr prezlečte do suchého oblečenia!
Zdroj: Pixabay

Stále platí, že najbezpečnejšie je kúpanie na oficiálne prevádzkovaných kúpaliskách.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie