štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityPrichádzate o chrup? Máme pre vás dobrú správu

Prichádzate o chrup? Máme pre vás dobrú správu

Tím vedcov pod vedením japonského farmaceutického startupu pracuje na lieku na stimuláciu rastu nových zubov, ktorý by bol svetovým unikátom a jeho cieľom je uviesť ho na trh približne do roku 2030.

Očakáva sa, že spoločnosť Toregem Biopharma, financovaná Kjótskou univerzitou, začne klinické skúšky na zdravých dospelých osobách približne v júli 2024 s cieľom potvrdiť bezpečnosť lieku po tom, ako sa tímu v roku 2018 podarilo vypestovať nové zuby na myšiach.

Väčšina ľudí má okrem mliečnych a trvalých zubov aj „zubné púčiky“, ktoré majú potenciál stať sa novým zubom, hoci púčiky sa zvyčajne nevyvinú a následne zaniknú.

Nový podporný liek na rast zubov je na svete

Tím vytvoril protilátkový liek, ktorý inhibuje proteín, ktorý potláča rast zubov. Liek pôsobí na tieto púčiky a stimuluje ich rast.

V roku 2018 tím podával liek aj fretkám, ktoré majú mliečne aj trvalé zuby podobne ako ľudia, a vyrástli im nové zuby.

Tím plánuje od roku 2025 uskutočniť klinické skúšanie lieku pre deti vo veku od 2 do 6 rokov s anodonciou, ktoré sa rodia bez niektorých alebo všetkých stálych zubov. Deťom sa bude podávať jedna dávka na vyvolanie rastu zubov.

Zubný kaz vášmu chrupu nedá zbohom

Existuje aj nádej, že v budúcnosti sa liek využije aj u dospelých, ktorí prišli o zuby v dôsledku zubného kazu.

„Chýbajúce zuby u detí môžu ovplyvniť vývoj ich čeľustnej kosti,“ povedal Katsu Takahashi, spoluzakladateľ spoločnosti Toregem Biopharma a vedúci oddelenia stomatológie a ústnej chirurgie v nemocnici Kitano v Osake.

„Dúfame, že tento liek bude slúžiť ako kľúč k riešeniu týchto problémov,“ povedal.

Zdroj: Japantimes.com

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie