štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityMačky a zaujímavé fakty o nich

Mačky a zaujímavé fakty o nich

Mačky sú vraj bláznivé stvorenia. Či už je to spôsob, akým na vás uprene hľadia, že máte pocit, že dokážu čítať myšlienky. Alebo ako sa rútia cez miestnosť zdanlivo super zvukovou rýchlosťou. Správanie mačiek je pre nás mnohokrát záhadou.

Prečo sa zdá, že oči mačiek žiaria v tme? Majú špeciálnu vrstvu očného tkaniva, ktorá pôsobí ako zrkadlo, zosilňuje svetlo, aby mohli vidieť v tme. Niekedy táto špeciálna vlastnosť vedie k odrazu svetla, vďaka čomu sa ich oči javia ako luminiscenčné.

Zdroj: Pixabay

Prečo niektoré mačkovité šelmy mraučia a iné revú? Niektoré veľké mačky ako levy, tigre, leopardy a jaguáre môžu revať, ale nemôžu mraučať. Súvisí to s anatómiou ich krku a hrdla.

Zdá sa vám niekedy, že vašej mačke zapáchate? Možno sa tak len tvári, pritom nasáva pachy zo vzduchu. Nad prednými zubami majú špeciálny orgán, ktorý im pomáha zachytávať pachy.

Robí z vašej mačky „mačacia tráva“ divocha? Vedci si myslia, že mačacia tráva napodobňuje feromóny, prirodzene sa vyskytujúce chemikálie, ktoré ovplyvňujú správanie a fyziológiu.

Ak vaša mačka vykonáva pohyb, akoby miesila chlebové cesto, pochádza to z obdobia, kedy bola „mačacím bábätkom“. Mačiatka lapajú po maminom bruchu, aby produkovali viac mlieka.

Krabice sú najlepším priateľom mačky. A je na to vysvetlenie. Skrytím v krabici sa mačka cíti menej zraniteľná a znižuje úroveň stresu. Mačky tiež uprednostňujú vyššie teploty a vo vnútri boxu môžu akumulovať viac tepla.

Väčšina mačiek má dvanásť fúzov. Konfigurácia sa líši podľa plemena, ale zvyčajne sú na každom líci štyri rady po troch. V oblasti okolo fúzov mačiek sú husté nervové zakončenia a krvné cievy. Vďaka tomu sú fúzy oveľa citlivejšie ako bežný kožuch.

Zdroj: Pixabay

Cez fúzy a proprioreceptory v nich mačky prijímajú informácie o koordinácii. To znamená, že fúzy posielajú do mozgu informácie o polohe mačacieho tela a končatín.

Domáce mačky môžu chodiť s chvostom vo vertikálnej polohe, ale divoké mačky nie. Divé mačky môžu chodiť len so zastrčeným chvostom alebo v horizontálnej polohe.

Keď mačka vystrčí svoj chvost do vzduchu okolo inej mačky, je to mačacia výzva na vzájomné spoznanie sa. Zaujímavý spôsob, ako sa stretnúť a pozdraviť, však?

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie