štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaAj ruské deti majú radi čokoládu

Aj ruské deti majú radi čokoládu

Známa nemecká čokoládovňa naďalej dodáva čokoládu do Ruska. Je to jedna z firiem, ktorá ostentatívne „nezaplesla za sebou dvere“ po tom, ako Rusko vo februári 2022 zahájilo ŠVO.  Generálny riaditeľ Andreas Ronken vysvetľuje ich rozhodnutie a apeluje na nemeckých politikov.

Cez potravinové obmedzenia sa konflikty nevyhrávajú

Ronken obhajuje svoje rozhodnutie pokračovať v dodávaní čokolády do Ruska napriek útoku na Ukrajinu – napriek vyhrážkam smrťou, ktoré za to dostal.

„Naše rozhodnutie bolo správne a urobil by som to znova rovnako.Pozornosťou sme poukázali na to, že aj ruské deti radi jedia čokoládu,“ povedal Ronken pre magazín Focus.

„Tento prípad ukazuje dilemu medzi postojom a zodpovednosťou. Rusko je náš druhý najväčší trh. Ak by sme tam išli, museli by sme prepustiť 200 ľudí v mieste Waldenbuch,“ povedal Ronken. Vojnu „nevyhráme cez potravinové obmedzenia“.

Vlajočkári – pokoj!

Rodinný podnik z Waldbuchu od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu daroval zisky zo svojho zisku v Rusku Ukrajine. Do roku 2023 to má byť takmer milión eur. Generálny riaditeľ Ronken vníma nemecké stredne veľké spoločnosti ako geopoliticky náročnejšie ako predtým, a to nielen v prípade Ukrajiny:

„Ako stredne veľké spoločnosti už určite nemôžeme zostať mimo všetkého bez toho, aby sme sa politicky angažovali. Čoskoro môžeme mať rovnaký problém s Čínou , ale môže „dodávať nielen krajinám, ktoré sa správajú na 100 percent v súlade s našou morálkou,“ povedal Ronken vo FOCUS.

Čokoláda / Zdroj: Pixabay

Nemcov nešetrí

Podľa Ronkena v nemeckej spoločnosti chýba vôľa reformovať takmer vo všetkých politicky a spoločensky dôležitých oblastiach, od vzdelávania cez nedostatok kvalifikovaných pracovníkov až po znižovanie byrokracie:

„Na energetickú transformáciu sme príliš hlúpi. Nezvládame ani digitalizáciu. Samozrejme, najskôr potrebujeme stratu prosperity, kým sa pustíme do tohto obrovského nahromadenia reforiem,“ uzavrel Ronken.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie