štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeVideoTak. A je to tu. Už aj Bratislave začína riadne "tiecť do topánok"

Tak. A je to tu. Už aj Bratislave začína riadne „tiecť do topánok“

Bratislava by sa mala prichystať na ťažké časy. Vyzerá to tak, že to, čo si zažíva Nemecko, si začala vychutnávať aj Bratislava. Hovorí sa o povodňových protiopatreniach. Situácia totiž vyzerá veľmi bledo.

Z Bratislavy sa stala ďalšia „mokrá štvrť“ strednej Európy. Bohužiaľ doslova. Dunaj sa už na niektorých miestach prejavil a zvýšená hladina jeho vôd dosiahla 631 cm. Podľa portálu iMeteo.sk, je tento stav približne 19 cm pod úrovňou 1. povodňového stupňa.

I keď hladina našej najväčšej rieky zdanlivo klesá, situácia sa pravdepodobne obráti. Povodie Dunaja prejaví svoju temnú stránku už tento deň. Meteorológovia však ešte stále nevedia, aké škody povodne napáchajú.

Cyklotrasa v Bratislave je pod vodou

Bratislavský samosprávny kraj predpoludním uviedol na sociálnej sieti, že časti frekventovanej cyklotrasy sú už pod vodou. To spôsobilo, že si ju cyklisti neužijú.

„Vyliatie rieky Morava spôsobilo zaplavenie niekoľkých častí cyklotrasy, čím sa stala neprejazdnou a nebezpečnou pre cyklistov. V záujme ochrany zdravia a bezpečnosti všetkých návštevníkov sme boli nútení pristúpiť k jej uzavretiu. Uzávera bude platiť až do odvolania, pričom bude závisieť od aktuálneho stavu riek Dunaj a Morava, ako aj od poveternostných podmienok. Prosíme všetkých cyklistov, aby rešpektovali toto nariadenie a využili alternatívne trasy,“ uvádza sa na sociálnej sieti.

Povodňová situácia v Bratislave / Zdroj: Youtube

Nemecko sa topí stále v problémoch

Intenzívne dažde na juhu Nemecka a silné búrky spôsobili 4. výstražný stupeň. V Alpách dokonca napadlo pol metra čerstvého snehu! Ten sa rozpúšťa a v nižších polohách dažde neustávajú. Za posledné tri dni napršalo v Nemecku viac než 150 litrov zrážok na meter štvorcový. I keď v nedeľu dažde mierne ustali, pršať neprestalo. Predpovede o storočnej povodni sa teda potvrdili, pretože súčasná situácia hovorí o tom, že sa tomuto fenoménu prietrž mračien vyrovnala a zrejme ju prekročí.  

Prognózy pre metropolu Slovenska

Bratislava zostáva pod 1. povodňovým stupňom a tak to zostane do stredy. Potom však možno očakávať zvýšenie hladiny povodňových vôd. To spôsobí, že sa povodeň dostane až na 2. stupeň. Dunaj zaplaví časť svojho nábrežia. Pod vodu sa ponorí Tyršovo nábrežie, no optimistické predpovede tvrdia, že táto situácia nebude pretrvávať dlho.

Záver dažďovej nádielky by mal prísť čoskoro

Portál Počasie & Radar hovorí, že v prvé dni týždňa sa na nás bude ešte obloha mračiť. Utorok je dňom najdažďovejším a zároveň najchladnejším. Nad naše územie sa konečne v stredu dostane tlaková výš a malo by prestať pršať. Dážď skrotne a objaví sa len výnimočne.

Konečne sa oteplí, hoci…

Teploty stúpnu o 3 až 5°C. Postupne dosiahnu pri menej oblačnom počasí prijateľných 23°C na severe a 25°C na juhu. Ku koncu týždňa už sa počasie bude podobať na leto, keď prekročia teploty aj 25°C a na juhu sa dostanú k tropickej hodnote 30°C. Istota, že sa už nad nami bude usmievať slniečko tu však zďaleka nie je. meteorológovia hovoria o pravdepodobnosti navrátenia sa chladného vzduchu nad Európu zo západu a výkyvov v počasí po 10. júni.

Otázna zostáva dĺžka trvania stabilného slnečného počasia. Omega situácia nad Európou môže priniesť chladný vzduch zo západu a opäť spôsobiť nestabilné počasie po 10. júni.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie