štvrtok, 19 septembra, 2024
HomePolitikaDôchodkový vek sa bude meniť. Ako to ovplyvní penzijné príjmy dôchodcov?

Dôchodkový vek sa bude meniť. Ako to ovplyvní penzijné príjmy dôchodcov?

Vláda garantuje, že i po nových úpravách, na ktorých intenzívne pracuje, mieni zaviesť dôchodkový strop, o ktorom hovorila i predtým. Zohľadnená bude aj náročnosť povolania.

Odchod do penzie je vo všeobecnosti sociálne sledovanou tematikou. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sa vyjadrilo, že vláda sprísnila požiadavky pri odchode do penzie a upravila ju takým spôsobom, aby bola v kontexte s predstavami členských štátov Európskej únie, uvádza portál hnonline.sk. Európska únia totiž vyžaduje udržateľnosť a stabilitu penzijného systému.

Hranica veku odchodu na penziu

Minister Erik Tomáš sa k danej téme vyjadril jasne. „Vyhoveli sme tak dvom veciam. Po prvé to bola veľká požiadavka zamestnávateľov, pretože práve ten druh predčasného dôchodku vyvolal veľké masy odchodov zamestnancov. To spôsobovalo zamestnávateľom obrovské problémy, najmä v oblasti dopravy. Vieme dobre, že niektoré linky už boli doslova rušené.“ Nezabudol zdôrazniť, že okrem zrovnoprávnenia sa odchod na penziu po štyridsiatich rokoch naviazal na prepočtový automat. To v praxi znamená, že výška dôchodku bude postupne s odpracovanými rokmi narastať.

Zdroj: hnonline.sk

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie