štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityZaujímavosti, ktoré o Slovensku možno neviete

Zaujímavosti, ktoré o Slovensku možno neviete

Slovensko je na glóbuse veľké, ako mušie krídlo a predsa má čo ponúknuť. Facebooková stránka zaoberajúca sa cestovným ruchom Travel Facts o našej domovine zozbierala niekoľko faktov, ktoré o nej možno ani mnohí Slováci nevedia. Poznáte ich? Podeľte sa s nami o to, koľko z nich sú pre vás novinkou.

  1. Slovenská Dobšinská ľadová jaskyňa sa pýši zápisom do Guinessovej knihy rekordov, ako najväčšia ľadová jaskyňa.
  2. Bratislava, hlavné mesto Slovenska, je jedným z mála hlavných miest na svete, ktoré susedí s dvoma ďalšími štátmi: Rakúskom a Maďarskom.
  3. Slovenská vlajka, ktorej základ tvoria biela-modrá-červená farby je jednou z najstarších národných vlajok na svete, ktorá siaha až do 9. storočia.
  4. Slovensko je domovom mnohých jedinečných ľudových slávností, kde sa nie len účinkujúci obliekajú do krojov.
  5. Krajina je známa svojim bohatstvom – na takom malom území vyviera viac, ako1200 minerálnych prameňov a mnohé z nich sa využívajú aj v termálnych kúpeľoch, kde si návštevníci môžu oddýchnuť a načerpať nové sily.
  6. Slovensko je rajom pre outdoorových nadšencov, ponúka viac ako 6 000 jaskýň na preskúmanie. Sme teda krajinou s najväčšouu hustotou jaskýň na svete.
  7. V meste Kremnica môžu návštevníci vidieť najstaršiu nepretržite fungujúcu mincovňu na svete, ktorá vyrába mince už od roku 1328.
  8. Slovensko je známe svojimi lahodnými dezertmi, medzi najobľúbenejšie patrí „trdelník“. Toto sladké pečivo z vyvaľkaného cesta obaľuje v cukre, škorici a orechoch a potom pečie na špeciálnom nástroji.
  9. Krajina je domovom najstaršieho národného parku v strednej Európe, Tatranského národného parku, ktorý sa pýši úžasnou alpskou scenériou a rozmanitou divokou prírodou, vrátane nepolapiteľného tatranského kamzíka.
  10. Slovenský folklór je bohatý na rôzne bájne bytosti. Rozprávky o vílach, čertoch, všelijakých zmokoch či svetlonosoch, ale aj o obroch, z ktorých vznikli vrchy sa stále tradujú z generácie na generáciu.
  11. Slovensko je krajinou viac, ako stovky starobylých hradov, roztrúsených po celej krajine. Spišský hrad je jedným z najväčších hradných komplexov v Európe.
  12. Slovenský jazyk je výnimočný tým, že ako jeden z mála jazykov používa dvojpísmenovú abecedu, čo znamená, že má dvojité písmená ako „ch“, „dz“ a „dž“.
  13. Slovensko je rajom pre milovníkov vína s viac ako 100 vinárstvami vyrábajúcimi vysokokvalitné vína najmä v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
  14. V slovenskom meste Levoča sa nachádza najvyšší drevený oltár na svete, ktorý sa nachádza v Bazilike sv. Jakuba. Stojí v impozantnej výške 18,62 metra (61,1 stôp).
  15. Hornatý terén Slovenska z neho robí fantastickú destináciu pre nadšencov zimných športov s výbornými možnosťami lyžovania a snowboardingu v strediskách ako Jasná a Tatranská Lomnica.
  16. Krajina je hrdá na svoju bohatú históriu bábkového divadla, bábkové divadlá nájdete v mnohých mestách. Bábkarský festival v Banskej Bystrici láka bábkarov z celého sveta.
  17. Slovensko má silnú tradíciu výroby kvalitného piva, pričom miestne pivovary ponúkajú široký sortiment lahodných pív vrátane slávneho Šariša a Zlatého Bažanta.
  18. Slovenské Komárno a maďarský Komárom spája najvyšší most na Dunaji – Monoštorský most je vysoký viac, ako 118 metrov a otvorený bol v septembri 2020.
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie