štvrtok, 19 septembra, 2024
HomePolitikaPrehovorí premiér k občanom? Politológ by ho donútil silou-mocou

Prehovorí premiér k občanom? Politológ by ho donútil silou-mocou

Slovensko chce vidieť premiéra hovoriť. V čo najbližšom čase, ale predovšetkým v čo najlepšom stave. Aspoň tí so zdravým rozumom.

V médiách sa šušká, že by sa mal Robert Fico ukázať ešte pred voľbami do Europarlamentu a vo svojom príhovore by mal odovzdať odkaz najmä tým, ktorí ho podporujú.

Stav Roberta Fica sa momentálne zlepšuje, preto všetci čakajú, kedy sa premiér ukáže na verejnosti. Podpora jeho kandidátov by bola silným gestom pre tých, ktorí za ním v týchto jeho ťažkých dňoch stoja, ako i fackou pre tých, ktorí mu prajú iba to najhoršie. Ak chce podporiť vo voľbách do Európskeho parlamentu svojich favoritov, musí tak urobiť do 5. júna, pretože po polnoci už začína fungovať predvolebné moratórium.

Robert Fico zostáva v domácom liečení

I keď je premiér v domácom liečení, správy o jeho zlepšujúcom sa zdravotnom stave prenikli aj na verejnosť. Politológ tvrdí, že by sa mohol posnažiť a prehovoriť smerom k verejnosti. Ktovie však, či mu to jeho zdravotný stav dovolí, pretože akákoľvek snaha a hlavne psychická trauma by boli zaťažujúcimi faktormi. Dôležité je prekonať strach a nesiliť sa. To si však politológ sediaci na pohodlnom kresle asi nevie predstaviť.

Kedy sa premiér prihovorí svojim priaznivcom?

Hovorkyňa strany Ľubica Končalová sa k tejto otázke nevyjadrila a sama nepotvrdila, že sa k niečomu takému premiér chystá. „Nemáme takúto informáciu,“ postavila vec na priamu mieru pri vyjadrení pre Nový čas.

Vicepremiér Robert Kaliňák slová o premiérovom prejave nespresnil a vyjadril sa s hlbokým pochopením. „Sám musí cítiť už dostatočnú energiu na to, aby sa rozhodol nejaké vyjadrenie urobiť.“ Minister obrany ako jeho dlhoročný spolupracovník a súputník a jeden z najlepších priateľov vie najlepšie, čo hovorí.

Politológ si však nedá povedať

Miroslav Řádek má dojem, že premiér nejaké vyjadrenie zverejní. Tým by podľa neho posilnil šance kandidátov strany SMER – SSD v sobotňajších voľbách do Europarlamentu. „Je v domácom liečení, komunikuje. Niekoľkominútové video bude v jeho silách,“ hovorí Řádek a jeho reč je ako dvojsečný meč.

Řádek si myslí, že Robert Fico taktizuje. „Časť prejavu bude určite v ďakovnej rovine, poďakuje sa lekárom, policajtom, záchranárom. Možno sa bude snažiť brániť ochrankárov, nezabudne na svojich priaznivcov.“ Řádek však neverí, že bude Robert Fico ochotný hovoriť o samotnom atentáte a jeho vplyvu na spoločnosť. Asi očakáva zázraky, niečo na spôsob prejavu Fidela Castra v OSN. Čím skôr by chcel obnoviť v premiérovi traumatické zážitky, vystaviť ho zrakom jeho nepriateľov a dať im šancu. Na takéto „objektívne správanie“ sme si už u slovenských politológov zvykli.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie