štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaZelené euroalternatívy môžu pripraviť zvieratá o život. Gorali vedia svoje

Zelené euroalternatívy môžu pripraviť zvieratá o život. Gorali vedia svoje

Ak turisti nemajú dostatok síl ísť peši, v Poľsku im stále môžu gorali pomôcť romantickým a autentickým spôsobom. Cestu k nádhernému Morskému oku, obľúbenému prírodnému javu u našich severných susedov zabezpečujú konské povozy. Teraz im však hrozí to najhoršie.

Poľskí politici hovoria o tom, že majú „lepšie riešenie“. Tisíckam turistov, vrátane tých našich vnucujú „ekologickú“ alternatívu. Tá sa však romantickým konským povozom ani náhodou nepodobá.

Čo hovoria na tento výstrelok Gorali?

Poľskí majitelia koní, ktorí poskytujú túto malebnú a rázovitú službu tvrdia s presvedčením, že by koníky išli automaticky na bitúnok.

„Na prelome 19. – 20. storočia premávali fiakre, v 50. rokoch tu jazdili autobusy. Tie zrušili v roku 1989 a odvtedy tu dopravu zabezpečovali len konské povozy. Teraz to chcú zmeniť. Vraj kvôli ekológii,“ hovorí s pohoršením osemdesiatpäťročný Jašek z neďalekého Poronina. „Čo je však ekologickejšie ako zviera a drevený voz?“ pýta sa.

Normálni ľudia nevymýšľajú hlúposti

„Som tu s vnukom ako sprievod, lebo je invalid. Pešo hore nevyjde, pre tento prípad je elektrobus výhoda, ale nehovorme, že je ekologickejší ako kone,“ dodáva Jašek. Goralom o tom netreba vôbec nič hovoriť. Mnohí opodstatnene zúria. Až tak, že im nie je takmer do reči.

„Je tu 300 koní. Jeden pár ide ráno, potom oddychuje a ide poobede. Druhý deň oddychuje. Nikto ich nechce uštvať. Ak nám povozy zrušia, pôjde 250 koní na bitúnok. To už ekológom nevadí?!“ hnevá sa Piotrek z Bukoviny. „Tiež by som si ponechal maximálne jedného,“ dodal s tým, že selfíčko s autobusom nebude niečo, s čím sa budú doma chcieť turisti pochváliť.

Takéto absurdné konanie sa prieči europoslancom, horliacim za ekologické a zelené alternatívy pre Európu. Nedovidia si totiž ďalej od nosa. To sa týka aj progresívneho pána Hojsíka, ktorý síce na jednej strane podporuje útulky a ochraňuje práva zvierat, no na druhej strane ho osud koníkov z Poľska asi nezaujíma. Zrejme preto, že na poľskú vládu kydať hnoj nemôže.

Zdroj: cas.sk

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie