štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúra6. a 7. júna 1861 bol prijatý dokument s obrovským významom pre...

6. a 7. júna 1861 bol prijatý dokument s obrovským významom pre Slovákov

Memorandum národa slovenského je programový dokument slovenských štátoprávnych, politických a kultúrnych požiadaviek, prijatý na slovenskom národnom zhromaždení 6. – 7. júna 1861 v Martine.

Memorandum slovenského národa v štyroch bodoch obsahovalo ustanovenia zásadného významu, ako uznanie Slovákov za svojbytný politický národ v rámci Uhorska; vytvorenie Hornouhorského slovenského okolia alebo Slovenského okolia, ktoré by spravovali Slováci prostredníctvom svojich volených zástupcov; jazykovú požiadavku, aby sa v úradoch, na súdoch a v školách ako úradný jazyk používala slovenčina a založenie Matice slovenskej.

Medzi menej závažné ustanovenia patrili požiadavka na zriadenie Právnickej akadémie; požiadavka na zriadenie katedry reči a literatúry slovenskej na univerzite v Pešti; požiadavka, aby školy mohli vyučovať v slovenčine; požiadavka, aby sa mohli vydávať slovenské hospodárske časopisy; požiadavka, aby sa mohli zriaďovať slovenské hospodárske spolky a ďalšie podobné požiadavky, ktoré môžeme označiť ako snahu o školskú a kultúrnu samosprávu.

V záverečnom bode Memoranda je vyhlásenie, že v snahe o občianske práva Slovákov chce slovenský národ stáť po boku všetkých ostatných uhorských národov. Toto vystihuje záverečné heslo Memoranda: „jedna, slobodná, konštitucionálna vlasť a v nej sloboda, rovnosť a braterstvo národov!“

Facebook

Vo vtedajšom Turčianskom Svätom Martine sa 6. a 7. júna 1861 konalo Slovenské národné zhromaždenie, na ktorom sa zúčastnilo okolo 6000 zástupcov slovenského národného života. Medzi účastníkmi boli aj župani Turčianskej a Liptovskej stolice. Jeho poslaním bolo prijať národný program, na základe ktorého by sa presadzovali slovenské národné požiadavky, predovšetkým v súvislosti s pripravovanou novou ústavou Uhorska, pripomína Matica slovenská, podľa ktorej zhromaždenie prebiehalo na priestranstve pod lipami pred evanjelickým kostolom.

Požiadavky sa síce nepodarilo naplniť, ale neskôr sa o memorandum opierali zakladatelia Matice slovenskej v roku 1863 i zakladatelia Slovenskej národnej strany v roku 1871. Požiadavky tiež ostali základným programovým cieľom slovenských národovcov aj v ďalšom období do vypuknutia prvej svetovej vojny, pripomína Matica.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie