štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityChystáte sa do Istanbulu? Toto by ste mali vedieť

Chystáte sa do Istanbulu? Toto by ste mali vedieť

Turecko a jeho mesto na dvoch kontinentoch sú medzi slovenskými dovolenkármi stále populárnou destináciou. A tak keď pôjdete do Turecka a navštívite Istanbul, určite sa „zastavíte“ aj pri návšteve pár pamiatok. Možno vás navnadia aj tieto fakty, ktoré o Istanbule zozbierala stránka Travel Facts.

Istanbul, predtým známy ako Byzanción, či Konštantínopol, je najväčším mestom Turecka. Hoci nie je hlavným mestom, je to hospodárske, kultúrne a historické centrum krajiny.

Mesto sa rozprestiera na dvoch kontinentoch, Európe a Ázii, oddelené Bosporským prielivom.

Hagia Sophia, pôvodne katedrála, neskôr mešita a teraz múzeum, je jednou z najznámejších pamiatok Istanbulu a je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Zdroj: Facebook

Modrá mešita (mešita sultána Ahmeda), známa svojimi úžasnými modrými dlaždicami a šiestimi minaretmi, je hlavnou atrakciou Istanbulu.

Istanbul bol hlavným mestom troch veľkých ríš: Rímskej, Byzantskej a Osmanskej ríše.

Mestský Veľký bazár je jedným z najstarších a najväčších krytých trhov na svete s viac ako 4 000 obchodmi.

Istanbulský palác Topkapi, kedysi hlavné sídlo osmanských sultánov, je teraz múzeom vystavujúcim osmanské poklady a artefakty.

Ikonická mestská veža Galata ponúka panoramatický výhľad na Istanbul a jej história siaha až do stredovekej janovskej kolónie.

Istanbul je známy svojou pulzujúcou pouličnou gastronomickou scénou, ktorá ponúka špeciality ako simit (chlieb obložený sezamom), döner kebab a baklava.

Bosporský most, jeden z troch visutých mostov v meste, spája európsku a ázijskú stranu Istanbulu.

Zdroj: Facebook

Bazilika Cisterna, staroveký podzemný systém zásobovania vodou, je fascinujúcim historickým miestom pod ulicami Istanbulu.

Istanbulské námestie Taksim 12 je hlavným kultúrnym a politickým centrom, ktoré je obklopené obchodmi, reštauráciami a historickou triedou Istiklal.

Bohaté kultúrne dedičstvo mesta zahŕňa tradičnú tureckú hudbu, tanec a preslávených vírivých dervišov.

Moderná panoráma Istanbulu ponúka mrakodrapy, luxusné hotely a súčasnú architektúru, najmä v obchodnej štvrti Levent.

Mestská verejná doprava zahŕňa autobusy, električky, trajekty a systém metra, čo uľahčuje cestovanie po rozľahlej metropole.

Istanbul je domovom mnohých historických kostolov, synagóg a mešít, čo odráža jeho rozmanité náboženské dedičstvo.

Zdroj: Facebook

Živá umelecká scéna mesta zahŕňa množstvo galérií, divadiel a kultúrnych podujatí, ako napríklad Istanbulské bienále a Medzinárodný Istanbulský filmový festival.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie