štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaCyklotrasa EuroVelo je už kompletne otvorená

Cyklotrasa EuroVelo je už kompletne otvorená

Posledným úsekom na európskej cyklomagistrále EuroVelo 6, ktorý na Slovensku ešte chýbal, bola časť medzi Kravanmi nad Dunajom a Štúrovom. Celkovo sa do úseku preinvestovalo  takmer 4 a štvrť milióna eur. Ďalšie etapy sa budujú aj v okolí Nitry s denník Új Szó informuje, že dodávateľ už pracuje aj na cyklotrase spájajúcej Nové Zámky a Nesvady.

Slávnostne otvorený

12,31-kilometrov dlhý úsek medzinárodnej cyklotrasy EuroVelo 6, bol technicky dokončený koncom minulého roka. V uplynulých dňoch sa konalo jeho oficiálne otvorenie za účasti  Štefana Domina, (prezident Regionálneho združenia Váh-Dunaj-Ipeľ (RZ VDI) ktoré investíciu realizovalo), predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislava Becíka a Ivána Farkasa.

Celková hodnota investície je cca 4 milióny 200 tisíc eur. Realizovaná bola v rámci projektu s názvom Cyklistika a jazda na koni s podporou Programu slovensko-maďarskej spolupráce Interreg VA. 5-percentnú spoluúčasť na realizáciu poskytla VÚC.

„Vybudovaný úsek cyklotrasy, ktorý doteraz chýbal, podnieti ekonomický rozvoj prihraničnej oblasti, výrazne zlepší jej dostupnosť a prispeje aj k zvýšeniu turistickej atraktivity cieľovej oblasti,“ uvádza tlačové vyhlásenie.

Stále je čo vylepšovať

Skutočnosť, že RZ VDI investovalo do výstavby nemení nič na tom, že bude potrebné dobudovať úplnú cykloinfraštruktúru v Komárne či Štúrove chýbajú vstupy a výjazdy a pri Radvani nad Dunajom chýba dlhší úsek a nie všade je povrch vozovky potrebnom stave.

Cyklotrasy sa budujú v celom kraji

V Nitrianskom kraji je prioritou budovanie cyklistických chodníkov nielen pozdĺž Dunaja. Podpredseda župy Tibor Csenger pre Új Szó zdôraznil, že samospráva tieto cielené stavby na hlavných ťahoch realizuje podľa dlhodobej stratégie.

V rámci kraja je ďalšou hlavnou rozvojovou oblasťou dolný úsek rieky Nitra. Cyklotrasa medzi Novými Zámkami a Nesvadmi sa realizuje zo zdrojov VÚC a tá sa uchádza o ďalšie prostriedky na jej dobudovanie. Pripravená je už aj dokumentácia a stavebné povolenie na úsek Nesvady-Martovce, ktorý bude financovaný z Integrovaného investičného programu definovaného župou.

Podľa Csengera sa pripravuje aj dokumentácia na úsek medzi Šaľou a Kolárovom, jedna časť už je hotová, no o žiadosti ďalších ešte nie je rozhodnuté. Ich hlavným cieľom je podľa župného podpredsedu prepojiť Šaľu a Komárno.

Zdroj: Új Szó / Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie