štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityČaro zapekacej misy

Čaro zapekacej misy

Čo budeme variť? To je asi častá otázka v mnohých domácnostiach. Lebo v kuchyni sa nik nechce zdržiavať dlhšie, ako je nevyhnutné, ale rodinu nasýtiť treba. Ak máte čo-to v chladničke a zapekaciu misu, vyhrali ste. Ako bonus k tejto výhre vám pridáme pár receptov z tej chladničky do zapekacej misy. A možno si spomeniete, že to pre vás nie je žiadna novinka…

Kuracie mäso so zemiakmi a cibuľou

700 g zemiakov uvaríme v posolenej vode do polomäkka. Kým sa varia, na tenko nakrájaných 600 g kuracích rezňov osolíme, najskôr obalíme v múke a potom v strúhanke.
Predvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame, dáme ich do misy a pridáme nakrájanú cibuľu. Do misky pridáme aj soľ, olej, strúhanku, rozmarín a dobre premiešame.
Kuracie prsia uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pridáme zemiaky a cibuľu, môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri trepote 180 ° asi 25/30 minút.

Zdroj: Pixabay

Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečeňou

600 g zemiakov očistíme, nakrájame na kúsky, v osolenej vode varíme 5 minút a následne scedíme.
Pol kila kuracích pečení očistíme a krátko orestujeme na panvici.
Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečene.
V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak – 3-4 strúčiky. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečeňou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.

Zemiaky s hubami

Pol kila zemiakov nakrájame nadrobno, rovnako si nakrájame aj 2 cibule a 250 g húb.
Na panvici na oleji orestujeme zemiaky, pridáme k nim cibuľku aj huby a restujeme, nakoniec vmiešame aj pretlačený cesnak – 2-3 strúčiky.
Krátko orestujeme, kým zemiaky nezískajú zlatistú farbu a preložíme do zapekacej misy.
V miske si rozmiešame 5 vajec s 50 ml mlieka a ochutíme. Zmes nalejeme na zemiaky v mise, premiešame a dáme piecť na 180 stupňov na asi 20 minút. Pred dopečením zasypeme 100 g strúhaného syra.

Prekladaná fašírková misa

2 cibule nakrájame nadrobno, 2 strúčiky cesnaku pretlačíme a pridáme k 800 g mletého mäsa. Primiešame aj strúhanku, soľ a koreniny. Odložíme bokom, kým nepripravíme ostatné prísady.
3 väčšie zemiaky a po jednej veľkej očistenej cibuli a paradajke nakrájame na kolieska.
Rúru nastavíme na 200 stupňov.
Vodu zmiešame s olejom a túto zmes použijeme na podlievanie (časť nalejeme do misy a zvyšok si necháme na pridávanie neskôr).
Do misy najskôr ukladáme fašírky, ktoré formujeme z mäsovej zmesi mokrými rukami.
Medzi fašírky ukladáme zemiaky, cibuľu a kolieska paradajky. Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry na 30 minút. Potom odstránime alobal a pečieme ešte 30 minút.
Ak chcete omáčku. Zmiešajte trochu vody so smotanou a strúhaným syrom. Zmes navrstvíte na mäsovú zmes približne 15 minút pred dopečením. Podľa potreby počas pečenia podlievame.

Zdroj: Pixabay

Cestoviny s mäsom a omáčkou

500 g cestovín uvaríme v slanej vode. 250 g kuracích pŕs umyjeme, nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na malom množstve oleja. K mäsu pridáme pretlačených 6 strúčikov cesnaku a krátko spolu restujeme.
V miske zmiešame dve kyslé smotany s bazalkou, 100 g strúhaného syru a uvarenými cestovinami. Zmes navrstvíme do zapekacej misy a posypeme zvyšným syrom. Na vrch rozložíme kúsky orestovaného mäsa s cesnakom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Zdroj: To je nápad

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie