štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityAj Ukrajina má neopakovateľné čaro

Aj Ukrajina má neopakovateľné čaro

Ukrajina sa nám v posledných desiatich rokoch nespája s veľmi príjemnými asociáciami – najskôr Majdan, potom ŠVO… Lenže aj tu príroda, či človek vytvorili mnoho miest, ktoré snáď ešte bude možné obdivovať. O to viac táto krajina potrebuje mier. Ak ste tieto fakty nepoznali, nič si z toho nerobte. Hoci je to náš sused, mnohí o tajomstvách Ukrajiny veľa nevieme…

Pod ulicami Ľvova leží rozsiahla sieť podzemných tunelov a komôr, pôvodne vybudovaných na obranné účely. Dnes sa v týchto tajomných katakombách nachádzajú aj umelecké galérie, ktoré ponúkajú pohľad do skrytých hlbín mesta.

Na Ukrajine môžete navštíviť aj jazero Svitiaz – jedného z najhlbších a najčistejších jazier v Európe. Legenda hovorí, že jazero je bezodné a obývané mýtickými bytosťami. Či už je to pravda alebo nie, jeho nedotknuté vody a okolité lesy z neho robia podmanivú destináciu pre dobrodruhov.

DachaBracha je avantgardná ukrajinská ľudová kapela spájajúca tradičné ukrajinské melódie s modernými rytmami a divadelnými predstaveniami. Ich elektrizujúca pódiová hudba a fúzia zvukov si získali medzinárodné uznanie a podmanili si publikum na celom svete.

Každý rok v meste Kolomyia hrdo vystavujú najväčšie veľkonočné vajíčko na svete (pysanka). Toto kolosálne vajce s výškou viac ako 13 metrov, zdobené zložitými vzormi, symbolizuje bohaté kultúrne dedičstvo Ukrajiny a umelecké remeslo.

V múzeu Pysanka v Kolomyji sa nachádza rozsiahla zbierka zložito zdobených veľkonočných vajíčok, ktoré predstavujú umeleckú zručnosť a kultúrny význam tohto tradičného ukrajinského umenia. Návštevníci môžu obdivovať oslnivý dizajn a dozvedieť sa viac o histórii každého vajíčka.

V Kyjeve je jedinečná električková trasa známa ako „Električka lásky“. Táto električka, zdobená farebnými graffiti a umeleckými dielami s tematikou lásky, berie cestujúcich na rozmarnú cestu mestom a šíri radosť a romantiku.

Obec Kryvorivnia v Karpatoch je známa svojou osobitou drevenou architektúrou, ktorá sa vyznačuje vysokými úzkymi domami postavenými na strmých svahoch. Tieto „vertikálne dediny“ predvádzajú vynaliezavosť miestnych staviteľov a ponúkajú ohromujúci výhľad na okolitú krajinu.

V obci Buzová neďaleko Umaň je záhadný úkaz známy ako „Tancujúci les“. Borovice v tomto lese rastú v zvláštnych uhloch, krútia sa a otáčajú v zdanlivo choreografických formáciách, čím vytvárajú očarujúcu a neskutočnú atmosféru.

Ostrov Chortycia, ktorý sa nachádza v rieke Dneper neďaleko Záporožia, je považovaný za duchovné rodisko kozákov. Dnes slúži ako skanzen, kde sa návštevníci môžu ponoriť do kozáckej kultúry, preskúmať historické repliky a byť svedkami vzrušujúcich rekonštrukcií.

Cholodec, tradičné ukrajinské jedlo vyrobené z mäsa suspendovaného v pikantnom želé, môže znieť cudzincom nezvyčajne. Ale pre Ukrajincov je to obľúbená pochúťka, ktorú si často užívajú počas sviatkov a zvláštnych príležitostí, pričom predvádza kulinársku kreativitu krajiny. My na Slovensku by sme ho nazvali huspeninou

Každé leto je obloha nad Kamianets-Podilskyi osvetlená stovkami žiariacich nebeských lampiónov počas Festivalu nebeských lampiónov. Toto úchvatné predstavenie symbolizuje nádej, jednotu a silu kolektívnych snov a vrhá očarujúcu žiaru na starobylé mesto.

Len toť za hranicami v Užhorode nájdete najmenší dom v Európe, ktorý meria len 4 metre na výšku a 1,2 metra na šírku. Napriek svojej veľkosti je plne funkčný a stal sa obľúbenou turistickou atrakciou.

Ukrajinské Olešské piesky, nachádzajúce sa v Chersonskej oblasti, tvoria najväčšiu púšť v Európe. Táto jedinečná krajina ponúka obrovské rozlohy pohyblivých piesočných dún, ktoré vytvárajú nadpozemskú atmosféru pripomínajúcu saharskú oázu.

Tunel lásky, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Klevan, je romantická železničná trať obklopená bujnou zeleňou a poprepletanými vetvami stromov. Tento čarovný tunel často navštevujú manželia, ktorí veria, že spoločnou prechádzkou sa im splnia priania.

Zdroj: YouTube

Ukrajinský kaňon Dnester, vytvorený riekou Dnester v priebehu miliónov rokov, je úchvatným prírodným zázrakom s týčiacimi sa vápencovými útesmi, sviežimi lesmi a krištáľovo čistou vodou. Dobrodružní cestovatelia môžu preskúmať členitý terén kaňonu turistikou, kajakom alebo horolezectvom.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie