streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozityFenomén opičej ryhy. Je vizuálny náznak dôkazom Downovho syndrómu?

Fenomén opičej ryhy. Je vizuálny náznak dôkazom Downovho syndrómu?

Hovoríme o takzvanej Opičej ryhe, priečna dlaňová ryha, či jednoducho Dlaňovej ryhe,  Simianskej ryhe. Biológovia sa v súvislosti s ňou odvolávajú na prítomnosť Downovho syndrómu, pričom je táto ryha viditeľná na dlani, ale i päte už pri narodení.

Jednoduchá palmárna (dlaňová) ryha je jedna línia, ktorá prechádza naprieč dlaňou. Ľudia majú na dlani najčastejšie 3 záhyby.

Záhyb sa najčastejšie označuje ako jednoduchá dlaňová ryha. Starší termín „opičia ryha“ sa už veľmi nepoužíva, pretože má skôr negatívny význam (slovo „simian“ sa vzťahuje na opicu alebo opičiaka).

Úvahy

Na dlaniach rúk a chodidlách nôh sa objavujú výrazné línie, ktoré tvoria záhyby. Dlaň má vo väčšine prípadov 3 takéto záhyby. Niekedy sa však záhyby spoja a vytvoria len jeden.

Dlaňové vrásky sa vyvíjajú počas rastu dieťaťa v maternici, najčastejšie do 12. týždňa tehotenstva.

Jedna dlaňová ryha sa objaví približne u 1 z 30 ľudí. U mužov je pravdepodobnosť výskytu tohto ochorenia dvakrát vyššia ako u žien. Niektoré jednoduché dlaňové vrásky môžu poukazovať na problémy s vývojom a môžu súvisieť s určitými poruchami.

Downov syndróm / Zdroj: Pixabay

Skutočné príčiny

Jediná dlaňová ryha je často normálna. Môže však súvisieť aj s rôznymi stavmi, ktoré ovplyvňujú duševný a fyzický rast človeka, vrátane:

– Downov syndróm

– Aarskogov syndróm

– Cohenov syndróm

– fetálny alkoholový syndróm

– trizómia 13

– syndróm rubeoly

– Turnerov syndróm

– Klinefelterov syndróm

– Pseudohypoparatyreóza

– Syndróm Cri du chat

Čo môžete očakávať pri návšteve ordinácie

Dieťa s jednou dlaňovou ryhou môže mať aj iné príznaky a znaky, ktoré spolu definujú špecifický syndróm alebo stav. Diagnostika tohto stavu je založená na rodinnej anamnéze, anamnéze a kompletnom fyzikálnom vyšetrení.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže klásť otázky, ako napr:

– Existuje v rodinnej anamnéze Downov syndróm alebo iné ochorenie spojené s jednou dlaňovou ryhou?

– Má niekto iný v rodine jedinú dlaňovú ryhu bez iných príznakov?

– Užívala matka počas tehotenstva alkohol?

– Aké ďalšie príznaky sú prítomné?

Na základe odpovedí na tieto otázky, anamnézy a výsledkov fyzikálneho vyšetrenia môžu byť potrebné ďalšie testy.

Niektorí vedci a lekári zastávajú názor, že táto ryha nemusí ešte nič znamenať. V každom prípade nepodceňujte tento fakt a odporúčané vyšetrenia absolvujte. Hoci nezabudnite, že i dieťa s Downovým syndrómom je človek a je hodné lásky tak, ako každé iné. Nacistické metódy a ich schvaľovanie je v tomto prípade neprijateľné. Možno každou životnou skúškou zistíte, aký je život vzácny. A že vás takéto deti môžu milovať často oddanejšie, než tie, ktoré o sebe nemajú žiadne pochybnosti.

Zdroj: mountsinai.org

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie