streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozitySú tu. Búrky. Viete čo robiť a čo nerobiť, keď sa rozpúta nebeské...

Sú tu. Búrky. Viete čo robiť a čo nerobiť, keď sa rozpúta nebeské peklo?

Pri búrkach je treba hľadať čo najrýchlejšie úkryt, o ktorom sa dá s istotou povedať, že je bezpečný. Ak dôjde k záplavám, je treba si chrániť predovšetkým zdravie. Majetok je na druhom mieste. Bez zdravia si ho totiž, a to nikdy nezabudnite, neužijete.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky uvádza tieto dôležité fakty na portáli Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), informuje internetový portál cas.sk.

Ak už k búrke dôjde, nemali by ste zostávať na otvorenom priestranstve, nekrytých lokalitách vodných plôch a v ich blízkom okolí. Môžete sa tak stať ľahkým terčom bleskov. „Opustite vrchol a hrebene hôr, postupujte do nižších polôh a dolín, vzdiaľte sa od vysokých stromov, stožiarov, kovových reťazí, plotov či zábradlí,“ odporúčajú ÚVZ i SHMÚ.

Kde sa teda treba skryť?

Odborníci radia ľuďom, aby sa počas turistických pochodov pokúsili prečkať búrku napríklad v chate, útulkoch alebo pod prístreškom, nevyčnievajúcim nad okolitým terénom. „Ak sa rozhodnete ukryť v previse alebo jaskyni, držte sa, čo najďalej od vchodu a stien, posaďte sa na izolujúci materiál a spojte si končatiny,“ doplňujú odborníci.

Ak už sa ocitnete v epicentre búrky, treba robiť krátke kroky a ruky mať blízko pri sebe. „Ak sa pohybujete ako väčšia skupina ľudí, snažte sa rozptýliť na vzdialenosť aspoň troch metrov,“ uvádzajú meteorológovia. Ľudia by sa pri búrke mali čo najviac vzdialiť od predmetov s vysokou vodivosťou.

Búrky / Zdroj: Youtube

Fanatici do mobilov, pozor!

Počas búrky zabudnite na permanentné ťukanie do mobilu a rôznych iných elektronických zariadení ako rádio, televízor či počítač. Hovorí sa dokonca, že ak je to možné, mali by ste sa vyhýbať aj sprchovaniu. Tú chvíľu určite vydržíte.

Pobyt v aute je bezpečný, pretože automobily, tak ako aj iné dopravné prostriedky fungujú na báze Faradayovej klietky. Tá pôsobí ako izolátor proti vysokému elektrickému napätiu a vo vnútri sa žiadny elektrický náboj nenachádza. Elektromagnetické žiarenie je totiž pohltené povrchom tejto klietky.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie