štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityViete, ktorý svätý je najobľúbenejším svätcom vášho biskupa?

Viete, ktorý svätý je najobľúbenejším svätcom vášho biskupa?

Aj so svätými je to rovnaké, ako s ľuďmi. Jedni sú nám svojim životom sympatickejší viac, iní menej. Nemusíte sa nad mojou vetou pohoršovať, veď aj naši otcovia biskupi to majú podobne. Neveríte? Zisťoval to priamo u nich portál slovoplus.sk. Ten im položil otázku: Ktorí sú vaši obľúbení svätci a prečo práve oni?

„Po Panne Márii a svätom Jozefovi – mám obľúbených podľa stavu. Ako miništrant som obdivoval svätého Dominika Savia, hrdinského svätca, ktorý zomrel ako pätnásťročný. Ako kňaz a správca farnosti som sa utiekal k svätému Jánovi Vianneymu. On dokázal byť veľmi užitočným a láskavým nástrojom v Božích rukách. A teraz ako biskup veľmi prosím o pomoc svätého Františka Saleského. On sa totiž nikdy nedal znechutiť zlobou sveta,“ vyznáva sa Mons. Marián Chovanec, diecézny biskup Banskobystrickej diecézy.

Sv. Ján Maria Vianney / Zdroj: Facebook

„Svätý Vincent de Paul. Tento svätec je sprievodcom na mojej životnej ceste povolania,“ hovorí stručne Mons. Ján Orosch, arcibiskup Trnavskej arcidiecézy.

„Svätý Maximilián Kolbe, pretože vedome, dobrovoľne a slobodne dal život za jedného otca rodiny,“ odpovedá stručne Mons. Jozef Haľko, pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy.

„Svätí Andrej-Svorad a Beňadik – sú patrónmi Nitrianskeho biskupstva a svojím príkladom môžu osloviť aj dnešného človeka, aby sme na prvé miesto postavili Boha a jeho hodnoty a usilovali sa slúžiť iným,“ vyjadril sa Mons. Viliam Judák, diecézny biskup Nitrianskej diecézy

„Určite sú to naši svätci (blahoslavení), otcovia biskupi Vasiľ Hopko a Pavol Peter Gojdič, ktorí v ťažkých časoch verne slúžili Cirkvi aj napriek prenasledovaniu a utrpeniu a zostali jej verní. To je výzva aj pre mňa.
A keď môžem spomenúť aj z iných oblastí alebo z iných Cirkví, je to v prvom rade svätý Peter, apoštol, ktorý bol skutočne plný vášne, lásky voči Kristovi napriek svojim zlyhaniam a napriek svojej slabosti.
Spomenul by som ešte svätú Teréziu od Dieťaťa Ježiša (svätá Terézia z Lisieux), ktorá je učiteľkou Cirkvi a priniesla do Cirkvi takzvanú malú cestu v tom slova zmysle, že človek sa nemusí hnať za veľkými vecami, ako hovorí Žalm 131,1, ale má upokojiť svoje srdce, byť v pokore a robiť malé veci v rámci svojho života verne, každý deň, ku každému človeku. a to potom posväcuje človeka,“
rozhovoril sa Peter Rusnák, eparchiálny biskup Bratislavskej archieparchie

Sv. Terézia z Lisieux / Zdroj: Facebook

„Svätý Cyril, svätý Metod a svätý Gorazd. Svätí Cyril a  Metod sú naši vierozvestcovia, ktorí evanjelium nielen hlásali, ale ho aj hrdinsky žili. Svätý Gorazd bol ich spolupracovníkom a pokračovateľom v ich diele,“ uzatvára anketu Mons. František Rábek, ordinár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie