štvrtok, 19 septembra, 2024
HomePolitikaNelegálna kampaň Aliancie

Nelegálna kampaň Aliancie

Na to, že ešte ráno v deň volieb sa obyvateľom obcí a miest pozdĺž južnej hranice objavujú stranícke propagačné materiály, či na telefonáty z čísel začínajúcich sa „volačkou“ +36 sme si za tie desaťročia už zvykli. Maďarská aliancia deň pred moratóriom pred voľbami do EP zvolila zaujímavú predvolebnú kampaň – odhalili prvú dvojjazyčnú dopravnú značku v obci Pribeta.
Predstavitelia Maďarskej aliancie z Nitrianskeho kraja 4. júna s veľkou pompou odhalili vraj prvú legálnu dvojjazyčnú dopravnú značku na Slovensku. Úrady o nej vedia, legálna však podľa nich nie je.

Politický súboj v Pribete

„V Nitrianskej župe sa oficiálne začala dvojjazyčnosť dopravných značiek,“ napísala strana Maďarská Aliancia na Facebooku ešte 4. júna k fotkám, na ktorých ich predstavitelia odhaľujú veľkú smerovú značku s maďarskými názvami miest. Keďže voľby do EP boli 8. júna, asi každému napadne, že je to súčasť predvolebnej kampane.

Zdroj: Facebook Magyar Szövetség

Dvojjazyčné dopravné značky nie sú v páse pozdĺž hranice ničím výnimočným. Zvláštne je načasovanie a miesto – v tejto oblasti pôsobí aj ďalšia strana pôsobiaca na národnostnom princípe, takže každá z nich sa snaží zaujať niečím nezvyčajným. Otázne je, či je takáto dopravná značka legálna.

Prvá, vraj legálna

Podľa zástupcu Nitrianskeho VÚC Örs Orosza dosiahli dôležitý míľnik v 13-ročnom boji o používanie maďarského jazyka. Vo videu hovorí, že prvá dvojjazyčná smerová tabuľa na Slovensku bola osadená pri Dunajskej Strede ešte v októbri 2011 skupinou mladých Maďarov. Na druhý deň ju úrady odstránili – bola nelegálna.
„Napĺňa ma spokojnosť, že po trinástich rokoch som v červených montérkach postavil legálnu dopravnú značku. Prvá bola umiestnená v Pribete, pretože ide o najväčšiu dvojjazyčnú značku v okrese Komárno,“ pochválil sa Örs Orosz.
Doplnil ho predseda poslaneckého klubu Iván Farkas s informáciou, že na dvojjazyčné dopravné smerové značky v štyroch okresoch Nitrianskeho kraja v tomto roku vyčlenila VÚC-ka 100-tisíc eur, čo vystačí na osadenie 686 značiek.

https://www.facebook.com/szovetsegpart/videos/1786087101801489

SSC to nerieši

„Dopravné značenie je osadené na ceste II. triedy v správe Regionálnej správy a údržby ciest Nitra,“ informovala Plusku hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová s tým, že táto cesta nie je v ich správe.
„Áno, politická strana Maďarská aliancia mala povolenie na osadenie dopravnej značky a osadila ju s vedomím a za asistencie Regionálnej správy a údržby ciest Nitra a.s.,“ potvrdila asistentka riaditeľa Regionálnej správy ciest Zuzana Pániková.

Nie je to také jednoduché

„Podľa vyjadrenia odboru cestnej dopravy a pozemných komunikácií OÚ Komárno k osadeniu tejto dopravnej značky nedávali súhlasné stanovisko,“ informovalo Plusku ministerstvo vnútra, čo potvrdil aj Dopravný inšpektorát v Nitre.

Zdroj: Facebook Magyar Szövetség

„Predmetná dopravná značka č. 360 „Smerová predzvesť“ sa má nachádzať na ceste II/509 v obci Pribeta. Povoľujúcim orgánom určujúcim použitie dopravného značenia je v tomto prípade Okresný úrad Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií v Komárne,“ ozrejmila pre Plusku hovorkyňa KR PZ v Nitre Viktória Borloková.

Kto teda vydal povolenie?

„Okresný dopravný inšpektorát v Komárne neobdržal žiadosť o stanovisko k umiestneniu predmetnej dopravnej značky a teda ani nevydal žiadne stanovisko. Na základe informácií, ktorými disponujeme, vieme uviesť, že nevydala žiadne stanovisko ani Regionálna správa a údržba ciest v Komárne a Okresný úrad Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií v Komárne nevydal určenie použitia dopravného značenia,“ potvrdila hovorkyňa s tým, že táto dopravná značka je pravdepodobne osadená nelegálne a ide tu o podozrenie zo spáchania priestupku na úseku zákona o pozemných komunikáciách.

Zdroj: Facebook Magyar Szövetség

„Nakoľko Okresný úrad Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií v Komárne už má informáciu o uvedenom konaní, mal by vo veci konať bez ďalšieho podnetu,“ dodala ešte Borloková.

Súvisiace články

1 COMMENT

  1. Kto tu hrá maďarskou kartou ??!! Iredenta preto dostáva vo voľbách na frak, normálni občania a je jedno akej národnosti sú, chcú žiť v mieri a spolu so susedmi v pokoji !!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie