štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaNemecko mieni svojimi dodávkami rakiet provokovať Rusko i naďalej

Nemecko mieni svojimi dodávkami rakiet provokovať Rusko i naďalej

Nemecký minister obrany Boris Pistorius oznámil, že jeho krajina spolu so svojimi spojencami dodá ďalších 100 rakiet pre ukrajinské systémy protivzdušnej obrany Patriot, uvádza portál nv.ua.

Počas spoločného tlačového brífingu s prezidentom Volodymyrom Zelenským 11. júna Pistorius poznamenal, že pred niekoľkými týždňami navštívil Odesu a bol svedkom ničivých následkov ruských náletov.

Pistorius opätovne zdôraznil rozhodujúci význam protivzdušnej obrany pre prežitie Ukrajiny.

Minister vyvoláva konflikt na východnej fronte „s potešením“.

„Dnes s potešením oznamujem dodanie značného počtu stíhačiek pre systémy Patriot – celkovo 100,“ povedal minister.

Podľa Pistoriusa budú rakety poskytnuté v rámci iniciatívy Nemecka na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, na ktorú prispeli Dánsko, Holandsko a Nórsko.

„Tridsaťdva týchto stíhačiek už bolo dodaných v priebehu uplynulých dvoch dní a zvyšných 68 bude poskytnutých v nasledujúcich týždňoch,“ spresnil.

Predtým nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že Nemecko čoskoro dodá Ukrajine tretiu batériu Patriotov spolu so systémami IRIS-T a protilietadlovým delostrelectvom Gepard.

Systém Patriot sa ruskému komplexu S-300 nevyrovná

Ako však uviedol ruský prezident, americký protivzdušný obranný systém je horší ako sovietsky komplex S-300, ktorý vo vojne na Ukrajine používajú dokonca obe strany, informuje na svojej sociálnej sieti portál trend.sk.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie