štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaĎalšie obce pod vodou. Predpovede však zatiaľ zlepšenie nepotvrdzujú

Ďalšie obce pod vodou. Predpovede však zatiaľ zlepšenie nepotvrdzujú

Medzi mnohé okresy, obce a mestá, ktoré zasiahla povodeň sa zaradila i tie, ktoré patria do okresu Snina. Tá si to doslova a do písmena vypila natoľko, že na jej území bola vyhlásená mimoriadna situácia.

Snina a okresy, ktoré k nej patria sa dostali do takého silného povodňového stavu, že po prívalových dažďoch museli úrady vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Obce ako Ulič, Ubľa, Dúbrava a Michajlov hlásia zaplavenie celých stavieb, studní ako i zosuvy pôdy, informuje portál imeteo.sk.

Desivá noc z pondelka na utorok prinútila zasadnúť krízový štáb v Ubli. Plné ruky práce má i hasičský zbor.

Škody nemajú konca-kraja

Prednosta Okresného úradu Snina Tomáš Kirňák už prestáva vyčísľovať výšku škôd, ktoré spôsobili silné dažde. Priepusty v Michajlove boli upchaté a voda valiaca sa cez ne zaplavila rodinné domy.

Z Dúbravy rovnako nepriaznivé správy

V tejto obci je porušená odchýlka vodného toku. Potok zaplavil studne, ktoré sú zdrojom pitnej vody. Záplavy v Uliči zasiahli penzión na kraji obce a v Ubli zostalo pod vodou niekoľko rodinných stavieb.

Sú zaznamenané zosuvy pôdy. Týka sa to napríklad cesty k hraničnému priechodu v Ubli. S týmto problémom si však kompetentné osoby a inštitúcie už dokázali poradiť. V odstraňovaní záplav pridal ruku k dielu dobrovoľný hasičský zbor.

Predpovede počasia neveštia nič dobré

Hoci prognózy hovoria o stabilizácii situácie, dážď zatiaľ neustáva. Tomáš Kirňák tvrdí, že situáciu sťažuje práve takmer nepretržitý dážď s iba krátkymi prestávkami. Meteorológovia hovoria vo svojich predpovediach o upokojení situácie a o tom, že by malo pršanie už navečer prestať.

Optimistické prognózy môže potvrdiť i to, že na rozdiel od včerajška, keď napršalo asi 31 mm zrážok, dnes je to o dva centimetre menej. Nie je však vôbec isté, že sa situácia definitívne zlepší. Počasie, ako už vieme, je veľmi vrtkavé.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie