štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityKávičkári, viete, čo s kávovým "odpadom"?

Kávičkári, viete, čo s kávovým „odpadom“?

Často počúvame, že naše prababky vedeli spotrebovať všetko, že vlastne ony teoreticky nepotrebovali ani kontajnery na smeti, lebo v jednej domácnosti sa využilo všetko. Lenže čo s takou kávovou usadeninou, ak nie „do koša s ňou“? Zavrite to veko a čítajte ďalej. Máme pár tipov. Veď ak denne pijete čo len hrnček kávy, máte kopec zvyškov kávovej usadeniny.

Keďže kávová usadenina je po uvarení kávy mokrá, možno ju budete musieť pred použitím na niektoré z týchto nápadov rozložiť na plech na pečenie, aby sa vysušila. Jediné miesto, kam by ste nikdy nemali dať kávovú usadeninu, je kuchynský drez alebo odpadky. Rozmočená je ťažká a môže veľmi rýchlo upchať odtok drezu.

Odstráňte pach cibule a cesnaku z rúk

Vezmite si asi jednu čajovú lyžičku čerstvej alebo použitej kávovej usadeniny, aby ste odstránili pachy z rúk po nasekaní cibule a cesnaku. Navlhčite si ruky a dobre natrite kávovou usadeninou a potom opláchnite.

Osviežte chladničku

Ak milujete vôňu kávy, použite kávovú usadeninu namiesto sódy bikarbóny na pohlcovanie pachov v chladničke. Použite úplne suchú usadeninu. Nájdite nádobu s plastovým vekom, do ktorého urobte niekoľko otvorov. Veko pomôže zabrániť neporiadku, ak sa nádoba prevrhne. Naplňte usadeninou a nádobu umiestnite na policu do chladničky. Pre maximálnu čerstvosť vymieňajte každý mesiac.

Vylepšite svoju hromadu kompostu

Kávová usadenina je skvelým doplnkom k vášmu kompostéru, pretože pomáha zvyšovať obsah dusíka, ktorý je potrebný na rozklad rastlinnej hmoty. Pomáhajú tiež predchádzať rastu niektorých plesní.
Akonáhle budete mať peknú, hlinitú hromadu kompostu, pridajte niekoľko dážďoviek pre ešte rýchlejší rozklad. Milujú kyslú kvalitu „kávovej pôdy“.

Zdroj: Facebook

Odstrašte škodcov v záhrade

Posypte kávovou usadeninou okolie rastlín, aby ste zabránili slimákom a iným škodcom. Niektorí škodcovia sa kávovej usadenine vyhýbajú, nevonia im.

Zvýšte kyslosť pôdy a dusík

Rovnako ako záhradné rastliny, môžu získať osoh z kávy aj rastliny v črepníkoch. Môžete primiešať trochu kávovej usadeniny do zeminy v kvetináči alebo ju nasypať navrch, aby sa rozložila na pôdu.
Tiež si môžete vyrobiť „kávové hnojivo“ na polievanie. Namočte dve šálky pôdy do päťgalónového vedra s vodou na šesť až 12 hodín. Použite toto tekuté hnojivo na zalievanie a kŕmenie vašich rastlín. Táto zmes funguje najlepšie pre kyslomilné rastliny, ako sú africké fialky, paprade a hortenzie.

Skryte škrabance na dreve

Ak máte škrabance na tmavých drevených podlahách alebo nábytku, zmiešajte jednu polievkovú lyžicu kávovej usadeniny s jednou polievkovou lyžicou olivového oleja. Nechajte zmes asi hodinu odležať, aby sa triesloviny v základoch vylúhovali do oleja. Pomocou vatového tampónu naneste „farbivo“ a potom preleštite mäkkou suchou handričkou, aby ste skryli škrabance. Opakujte podľa potreby.

Nech to v skrini vonia

Naplňte vrecúška zakúpené v obchode alebo domáce vrecúška suchou čerstvou alebo použitou kávovou usadeninou na výrobu osviežovačov vzduchu do skríň a zásuviek komody.

Remeselníci a umelci

Káva produkuje krásne teplé hnedé farbivo, ktoré možno použiť na farbenie látok, priadze alebo veľkonočných vajíčok, alebo dokonca na vytváranie akvarelových farieb. Rovnaká zložka, tanín, ktorá spôsobuje  škvrny,  môže byť tiež použitá na vytvorenie rôznych odtieňov hnedej.
Väčšina tkanín farbených kávovou usadeninou sa vyrába varením kávy, ktorá sa použije ako farbiaci kúpeľ. Čím tmavšie sú pražené zrná, tým tmavšie je farbivo. Ak plánujete dopredu a chcete urobiť veľkú dávku farbenia, usadzujte alebo zmrazte usadeninu z každodenného varenia, kým nebudete mať dostatok na veľkú dávku. Zahrejte vo vriacej vode, preceďte a tekutinu použite na farbiaci kúpeľ.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie