streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozityTýmto mýtom veríme (takmer) všetci

Týmto mýtom veríme (takmer) všetci

„Veď to vie každý,“ povieme si pri niektorých veciach. Vôbec pritom nie je isté, že sú pravdivé. Zabudnite na mnohé, čo ste si mysleli, že viete. Mount Everest je v skutočnosti nie je tá najvyššia hora na svete a španielska chrípka nepochádza zo Španielska. Gajdy nie sú škótske a delfíny nie sú priateľské. Ak vám nič z toho, čo hovorím, nedáva zmysel, ste na správnom mieste. Toto sú veci, ktoré „každý vie,“ no pritom sú nepravdivé

V dúhe je 7 farieb

Jasne vidíme červenú, žltú, oranžovú, zelenú, indigovú, modrú a fialovú. Tie patria do tzv. viditeľného spektra. Koralové, ružové, hnedé, vodové a tak ďalej sú tam všetky – len sú voľným okom neviditeľné.
Dúhu si tiež predstavujeme v podobe oblúka – sú to však úplné kruhy. Nevidíme celý kruh, pretože z nášho pozemského pohľadu môžeme pozorovať len svetlo odrazené nad horizontom.

Tekutý piesok vás úplne vtiahne

Niekto uviazne v tekutom piesku a zmizne pod ním. Našťastie, pravda je oveľa jemnejšia. Ľudia sa môžu do tohto typu pôdy ponoriť len čiastočne a laboratórne simulácie potvrdili tento málo známy fakt. Tekutý piesok nie je nič iné ako obyčajný piesok, ktorý bol nasýtený vodou do takej miery, že sa znížilo trenie medzi časticami piesku, čím sa stali neschopnými udržať akúkoľvek váhu. Táto zmes sa najčastejšie vyskytuje v blízkosti delt veľkých riek. Môže sa tiež vytvoriť, keď zemetrasenie spôsobí uvoľnenie vody z podpovrchových nádrží. Najväčšie riziko tekutého piesku spočíva v tom, že v ňom môžete uviaznuť práve pri prílive a odlive. Bol by to strašný spôsob, ako sa dostať do vody.
Tento mýtus vytvoril Hollywood vo svojich filmoch.

Španielska chrípka prišla zo španielska

Keďže je známa ako „španielska chrípka“, mnohí ľudia sa domnievajú, že pochádza zo Španielska. Nikto však nevie, odkiaľ chrípka pochádza. V skutočnosti malo Španielsko menej prípadov ako mnohé iné krajiny.
Ako španielska chrípka sa stala známou len preto, že Španielsko bolo jedným z prvých (ak nie prvým), ktoré o nej široko informovalo. Keďže počas prvej svetovej vojny boli neutrálni (a mali svoje vlastné veci), ich tlač bola nespútanejšia ako v iných krajinách. Krajiny zapojené do vojny, ako napríklad Spojené kráľovstvo, Spojené štáty a Rusko, potláčali poznatky o chrípke na minimum, aby si udržali morálku.

Zdroj: Pixabay

Z dážďovky rozdelenej na polovicu sa stanú dva červy

Aj keď to tak možno nevyzerá, dážďovky majú odlišné hlavy a chvosty. Hlava červa je vždy umiestnená na konci, ktorý je najbližšie k tzv. opasku. Keď sa dážďovka rozdelí na polovicu, nevyrastú z nej dve nové dážďovky. Ak sa však živočích rozreže za „opaskom“, hlava môže prežiť a dorásť jej chvost. Pôvodný chvost červa nebude schopný vytvoriť novú hlavu a odumrie.

Ťavy skladujú vodu v hrboch

Čo si ukladajú v hrboch, keď nemajú vodu? Odpoveďou je tuk – nie voda.
Tuk nahromadený v hrboch tiav slúži ako energetická rezerva. Vodu si ukladajú predovšetkým do krvného obehu, vďaka čomu sa výborne vyhýbajú dehydratácii. Ťavy môžu vydržať až sedem dní bez pitia, ale keď sa napijú, vyčerpajú naraz až 225 litrov! To stačí na nasýtenie štvorčlennej rodiny počas najsuchších letných popoludní.

Hady počujú a reagujú na hudbu

Hady sú schopné počuť, ale počujú menej prostredníctvom vonkajších uší (ktoré im samozrejme chýbajú) a prostredníctvom nízkofrekvenčných vibrácií, ktoré zachytávajú cez čeľustné kosti.
Napriek tomu, že to tak vyzerá, hady bežné zvuky šíriace sa vzduchom, ako je hudba, nepočujú.

Delfíny sú naši priatelia

Delfíny, ktoré často považujeme za našich priateľských strážcov oceánov, sú krutí zabijaci.
Nedávne vedecké objavy poukázali na niektoré z ich najznepokojujúcejších správaní. Zistilo sa napríklad, že mučia mláďatá sviňúch a dokonca ubližujú aj svojmu vlastnému druhu.
Odborníci sú bezradní a niektorí naznačili, že za týmto konaním môže byť možný sexuálny motív. Mohlo by to tiež naznačovať rastúcu inteligenciu delfínov, pretože (akokoľvek je to znepokojujúce) len málo zvierat má zo zabíjania potešenie, čo je vlastnosť, ktorú zdieľajú možno len ľudia.

Zdroj: Pixabay

Mäkká voda je zdravšia ako tvrdá

Spočiatku môže byť niekto zmätený, pokiaľ ide o existenciu tvrdej a mäkkej vody. Voda je predsa voda, nie?
Ukázalo sa, že medzi nimi je jasný rozdiel. Tvrdá voda je vo všeobecnosti bežná, obyčajná voda bez sodíka a so všetkými prirodzenými minerálmi, zatiaľ čo mäkká voda je voda, ktorá má všetky minerály odstránené a obsahuje sodík.
Odborníci sa zhodujú, že tvrdá voda je zdravšou voľbou, pretože tvrdá voda prináša výhody, ako je lepšia činnosť srdca, regulácia hladiny cukru v krvi, lepšie trávenie a dokonca aj prevencia rakoviny.

Zdá sa tiež, že tvrdá realita je vždylepšia ako mäkké mýty. Dúfame, že sme vás poučili, a že tieto veci už viete!

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie